Megint karanténba került 50 ember Sierra Leonéban

külföld
2015 szeptember 01., 15:59
comments 39

A Sella Kafta nevű faluban azután helyeztek karanténba 50 embert, miután a hatóságok igazolták, hogy az ebola-vírusban meghalt ott a múlt héten egy idős nő – közölte a helyi járványügyi központ (NERC) vezetője.

Azokat az embereket helyezték őrizetbe, akik nagy valószínűséggel kapcsolatba kerültek a vírusban múlt hét pénteken elhunyt nővel. Most a fertőzés forrását keresik a járványügyi hatóságok, egyelőre csak annyit tudnak, az áldozat legalább 5 napig betegeskedett, anélkül hogy ezt jelentette volna az illetékes hatóságoknak, és nem járt a szintén járvány sújtotta Guineában vagy Libériában.

Sidi Yahya Tunis, a NERC kommunikációs igazgatója közölte, hogy a hatóságok a nyugat-afrikai ország Kambia körzetében lévő falut lezárását is a lehetőnek tartják, ha ez szükségessé válik. A július végén hatékonynak bizonyult, a Merck gyógyszergyár és a New Link Genetics által szabadalmaztatott ebola-oltóanyagot tesztelő Egészségügyi Világszervezet (WHO) csapata találkozik a NERC munkatársaival az érintett körzetben, hogy beadják a vakcinát a karanténba helyezetteknek, és meggátolják a vírus továbbterjedését.

Sierra Leone továbbra sem ebolamentes, pedig az afrikai ország júniusban még arra számított, hogy a nyár végére búcsút inthet a járványnak. A WHO akkor nyilvánít egy országot a vírustól mentessé, ha ott 42 napig – ez a vírus lappangási idejének duplája – nem jelentenek megbetegedést.

A vírus legfőképpen vér és más testnedvek útján terjed, a halálos áldozatok holtteste pedig nagyon fertőző.

A WHO adatai szerint a nyugat-afrikai ebolajárvány kezdete, 2013 decembere óta kb. 28 ezer embert fertőzött meg a vírus, és kb. 11 300 ember halt bele a betegségbe. Szinte az összes eset Guineában, Sierra Leonéban és Libériában történt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.