Megugrott a napi szinten füvező amerikai egyetemisták száma

életmód
2015 szeptember 01., 06:51
comments 44

A Michigan Egyetem monitorozta a felsőoktatásba járó amerikaiak fűfogyasztási szokásait, és azt találták, hogy azoknak a száma, akik naponta szívnak, hat százalékra ment fel, szemben a 2007-es 3,5 százalékkal. Igaz, ez még mindig alacsonyabb, mint az 1980-as érték, akkor a fiatalok 7,2 százaléka szívott naponta.

A nem ennyire gyakori fűszívás mértéke is nőtt, igaz, nem ennyire meredeken. A kutatás készítői hasonló mintákat figyeltek meg a végzős középiskolások körében is.

Valószínűleg a fogyasztók számának növekedéséhez jelentősen hozzájárult, hogy sok államban jelentősen enyhítettek a fogyasztás szabályozásán, több helyen pedig egyenesen legalizálták azt.

Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb fiatal gondolja azt az országban, hogy a rendszeres füvezés veszélyes lenne: 2014-ben a megkérdezett 19 és 22 év közötti fiatalok 35 százaléka gondolta ezt, míg ez az arány 2006-ban 55 százalék volt.

Szintén nőt a felsőoktatásba járók között azoknak az aránya, akik úgy egyáltalán, kábítószert fogyasztanak: 41 százalékra a 2006-os 34 százalékról. A növekedésért azonban elsősorban persze a fű tehet.

Viszont vannak drogok, melyek fogyasztása visszaesett. Például a szintetikus füvet fogyasztók aránya 0,9 százalékra esett vissza a 2011-es 7,4 százalékról. Az olyan drogok, mint a heroin vagy az LSD, pedig továbbra is nagyon nagyon alacsony mértékben mutathatóak csak ki a kutatásban.

Az amfetaminokat még mindig sokan használják, igaz ezeket a partyzás mellett sokan a tanuláshoz is bevetik, de ezek fogyasztásának mértékben is némi csökkenés állt be.

Kicsit visszatért a kokain is, a megkérdezettek 4,4 százaléka élt vele az elmúlt 12 hónapban legalább egyszer, míg egy évvel korábban csak 2,7 százalék volt ez az arány.

Ez a jelentés 1980 óta minden évben elkészül, reprezentatív mintavétellel 1000-1500 hallgatót kérdeznek meg ilyenkor országszerte kábítószerezési szokásaikról. (Guardian/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.