Izraeltől kérhetett tanácsot kerítésügyben a magyar kormány

POLITIKA
2015 szeptember 03., 20:05
comments 513

"Folyamatban lévő izraeli-magyar tárgyalásokról nem adhatunk információt"

A Reuters szerint valami ilyesmit mondott a magyar külügy, amikor arról érdeklődtek, hogy vásárolnánk-e a határ lezárását segítő technológiát Izraelből. A bolgár nagykövet viszont megerősítette, hogy szoros együttműködés van az ottani belügy és az izraeliek között.

"Meg akarják nézni, hogy működik a mi technológiánk, és hogy az tud-e jó válaszokat adni az európai problémákra"

Ezt izraeli források mondták a hírügynökségnek.

A Reuters és a Times of Israel forrásai szerint az üzlet megkötése nincs közel, mert egyrészt az izraeli kerítés drága, másrészt meg mert szerintük az EU hozzájárulása kéne egy újabb kerítéshet. Mondjuk ez utóbbiban én nem vagyok biztos.

Állítólag minket most nem a Jeruzsálemnél is futó óriási vasbeton fal érdekel, hanem az a 230 kilométer hosszú kerítés rendszer, ami az izraeli-egyiptomi határon fut. Ezt 3 év alatt építették fel, és 380 millió dollárba (106 milliárd forintba) került. Külföldi vevőknek a Reuters szerint 15 százalék felárat kéne fizetnie, kb 1,9 millió dollár lenne kilométerenként az ár.

Ami most készül nálunk a déli határon, abból 170 kilométer kerül 22 milliárd forintba. Mondjuk sok haszna nincs is.

photo_camera Kerítés Izraelben az egyiptomi határon - AFP PHOTO / JACK GUEZ

Ami Izraelben van, az egy 5-6 méter magas, szögesdróttal, mozgásérzékelőkkel és kamerákkal ellátott rendszer.

A Times of Israel szerint egyébként az náluk tényleg nagyon visszavágta az illegális határátlépések számát, de ahogy júniusban írtuk ott hajlandóak a végsőkig elmenni.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.