Lemondott Balatoni Monika, a velencei biennále nemzeti biztosa

politika
2015 szeptember 04., 07:50
comments 129

A felmentését szeptember végével kezdeményezte Balog Zoltánnál, az emberi erőforrások miniszterénél – közölte a Velencei Biennále Nemzeti Biztosi Iroda az MTI-vel.

Balatoni Monika 2014. november 1. óta látta el a nemzeti biztosi feladatokat, és a kinevezése után azt mondta, a képzőművészet és az építészet mellett a többi művészeti ágra is koncentráló magyar jelenlétet tervez a velencei biennálékon. Akkor azt mondta:

„A biennále komoly imázsépítési lehetőség mind a részt vevő művészek, mind az országok számára, jó lenne ezeket a lehetőségeket bővíteni a képzőművészeten és az építészeten túl is; ráadásul jó ideje megfigyelhető tendencia, hogy a hagyományos művészeti ágak között egyre inkább elmosódnak a határok.”

Ki az a Balatoni Monika?

Itt írtunk arról, hogy Balatoni 2010-ben került kormányközelbe. Korábban színházi dramaturg volt, majd lett Navracsics Tibor startégiai tanácsadója az igazságügyi tárcánál. 2010 és 2012 között a Hungarofest Nonprofit Kft. kreatív-stratégiai igazgatója lett, aztán már államtitkárnak nevezte ki Navracsics az igazságügyi tárcánál, a társadalmi kapcsolatokért lett felelős.

Amikor Navracsics átvette a külügyet, vitte Balatonit is. Itt is megmaradt államtitkárnak, a kulturális diplomácia lett a területe. Aztán Szijjártóé lett a külügy, Balatoninak pedig mennie kellett. Nem maradt állás nélkül, a szakmát meglepve az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Velencei Biennále biztosának nevezte ki tavaly ősszel. Autó, személyi titkár és bérelt iroda állt rendelkezésre egy budai pláza-irodaházban.

A szakma rosszul fogadta a kinevezését: novemberben művészek és művészeti szakemberek petícióban tiltakoztak Balog Zoltán miniszternél, aki „a biennále közel 120 éves története során eddig példátlan módon – megfelelő szakmai kompetenciákkal nem rendelkező személyt” nevezett ki. Balatoni egyébként azt mondta:

„Nem vagyok sem képzőművész, sem építész, noha a művészeti élet tagja voltam magam is. De miért gondolják azt, hogy csak a kortárs képzőművészetben bennfentes ember lehet a biennále biztosa, ha a fenntartónak az a célja, hogy más területeken is erősítsük a velencei jelenlétet?!”

Összesen 133-an írtak alá a szerintük dilletáns vezető miatti petíciót, Balatoni leváltását követelve. A biztos maradt. Eddig.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.