Röszkéről kitört menekülteket üldöz a rendőrség

migráció
2015 szeptember 04., 08:10
comments 370

A szegedma számolt be először, hogy péntek delelőtt több száz menekült tört ki a röszkei átmeneti táborból.

Itt egy hangárban tartják fogva a környéken begyűjtött, Szerbia felől éppen megérkező menekülteket. A hangárban már a nyáron is többször pattanásig feszült volt a helyzet.

Pénteken 11 körül sokan hangosan követelni kezdték, hogy elhagyhassák a hangárt. Állítólag kődobálás is volt. Végül két helyen is sokan átmásztak a hangárt övező kerítésen és elfutottak. A kitörők nagyobb része az M5-ös autópálya felé vette az irányt, egy kisebb csoport pedig Röszke felé.

A Csongrád megyei rendőrségen megerősítették, hogy valóban többen kitörtek a táborból. A menekültek az autópálya felé tartanak. A rendőrök utánuk eredtek, be akarják őket gyűjteni.

A szegedma úgy tudja, hogy 1500 ember tört ki a táborból, és a rendőrség nagy erőkkel, pajzsokkal és sok autóval vonult fel. A rendőrség későbbi becslése szerint 300 fő tört ki.

A hangárban maradtak közül is sokan mennének, ők most farkasszemet néznek az erősítésül érkezett rendőrökkel. A delmagyar.hu azt írja, hogy "freedom, freedom" (szabadságot!) skandálásba kezdtek.

A rendőrség elküldte az újságírókat a tábor közvetlen közeléből, csak egy távolabbi hídról lehet követni az eseményeket.

Lezárták az M5-ös autópályát a szerb határ felől, a balesetek elkerüléséért.

Ez az a tábor, ahova néhány napja nem engedték be a Human Right Watch megfigyelőit, és ahol augusztus 26-án könnygázzal oszlatták fel a lassú regisztráció ellen tiltakozó menekülteket.

(szegedma.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.