Itt vannak Orbán Viktor és Angela Merkel legfrissebb nyilatkozatai a menekültválságról

POLITIKA
2015 szeptember 05., 12:38
comments 510

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Kötcsén, Angela Merkel német szövetségi kancellár a Berliner Morgenpostnak adott interjújában mondta el, hogy mit gondol a kialakult helyzetről.

Orbán arról beszélt, hogy erőszak nélkül kell együttműködésre kényszeríteni a menekülteket, mert azt nem lehet elfogadni, hogy megbénítsák az országot. Továbbra is azt hajtogatta, hogy a határvédelem a legfontosabb, és elég bizakodónak tűnt azzal kapcsolatban, hogy szeptember 15 után, az új törvényi felhatalmazással a kormány háta mögött ebben sikerül majd előrelépni. Eddig ugye a kerítéstől várták, hogy az majd útját állja az érkezőknek, az nem jött be.

Megismételte, hogy szerint 10 milliókról van szó a mostani menekülthullámban, és hogy Európa alulbecsli ennek a történetnek a jelentőségét. Azt is újra elmondta, hogy a kvóták bevezetésében a határok megerősítése nélkül nem hisz, sőt arra utalt, hogy még amellett sem halott erős érvet, hogy egyáltalán miért lesz jó bevezetni a kvótákat.

Ebben biztos, hogy nem értenek egyet Angela Merkel kancellárral, aki valószínűleg pont Magyarországnak is üzent a szombati interjúban, amikor azt mondta:

"az embereknek van érzékük a méltányosságra, és elvárják, hogy Európában mindenki ugyanúgy elfogadja ezt a feladatot, mint mi"

Merkel két dolgot hangsúlyozott:

  • a védelemre szorulók befogadásának nincs felső korlátja,
  • mindazoknak, akik nem szorulnak védelemre, vissza kell térniük a hazájukba.

A  második körben, tehát akiknek el kéne hagynia Németországot, nagyon sok emberről van szó. Az ATV azt írja, hogy "ez a megjegyzés a mindenekelőtt a nyugat-balkáni menedékkérőkre (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia állampolgáraira)  vonatkozik, akik a Németországban menedékjog iránti kérelmet benyújtó emberek legnagyobb csoportját, nagyjából 40 százalékát teszi ki."

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet a kormány előrejelzése szerint. Ez a tavalyinak a négyszerese.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.