Különvonattal Salzburgba és Bécsbe viszik a Magyarországról érkezett menekülteket

migráció
2015 szeptember 05., 06:06
comments 199

Salzburgba megy majd a Magyarországról érkező első menekültekkel az a különvonat, amely már beállt a nickelsdorfi állomásra - mondta el az osztrák hírügynökségnek szombaton kora reggel Sonja Horner, az ÖBB osztrák állami vasúttársaság szóvivője. A már előkészített második szerelvény a bécsi Westbahnhofra viszi majd a menekülteket.

Horner szerint egyelőre ez a két vonat indul biztosan. A további fejleményeket be kell várni ahhoz, hogy a helyzetet reálisan fel lehessen mérni.

Werner Fasching, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök helyettese korábban, hajnalban azt mondta, a Magyarország felől buszokkal Ausztriába érkező menekülteket egy különvonattal a bécsi Nyugati pályaudvarra (Westbahnhof) viszik Nickelsdorfból (Miklóshalma). A vonat indítását eredetileg reggel 6 órára tervezték. A burgenlandi főkapitányság további vonatok indításával is számol - mondta.

Hans Peter Doskozil tartományi rendőrfőnök elmondta: az osztrák rendőrök a határ magyar oldalán, egy régi buszpályaudvarnál várták be a menekültekkel érkező buszokat, hogy Ausztriában a megfelelő helyre kalauzolják azokat. Információi szerint 50-60 autóbusz érkezhet. A menekülteket a magyar oldalról vagy a nickelsdorfi vasútállomásra, vagy Nova Rock Halléhoz viszik. (Ez utóbbi egy eredetileg fesztiválsátornak felállított befogadóhely.)

Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár Facebook-oldalán közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után Orbán Viktort is tájékoztatta, hogy Ausztria és Németország - a kialakult szükséghelyzetre tekintettel - megengedi, hogy a Magyarország felől érkező migránsok az országukba utazzanak. Faymann kijelentette: egyébiránt elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.