https://img.444.hu/BOT_7502-copy.jpg

A menekültek áttörtek a kormány ellenállásán

migráció
2015 szeptember 05., 00:48
comments 872
  • Pénteken a egészen elképesztő dolgok történtek az ország több pontján is, nem csoda, hogy a világsajtó Magyarországról szóló drámai képekkel volt tele.
  • A következetlenül és érzéketlenül kezelt menekülteknek elfogyott a türelmük.
  • Amíg a miniszterelnök focimeccset nézett, megszületett a megoldás: a leginkább szem előtt lévő menekülteket elvitte az állam az osztrák határra.
  • Közben a Fradi-pálya mellett brutálisan összecsaptak a föltüzelt ultrák a rendőrökkel.

Elképesztő nap volt 2015. szeptember 4-e Magyarországon.

Röszke

Valamivel dél előtt több száz menekült tört ki a röszkei befogadó állomásról, ahol egy hangárban több mint kétezren zsúfolódtak össze. Ide azokat viszik be, akiket a szerb–magyar határon kapnak el, és elvben 24 órát kellene eltölteniük itt, amíg regisztrálják őket. Az ügyintézés azonban lelassult. Ez az a tábor, ahol augusztus 26-án is könnygázzal fékezték meg az elégedetlenkedést, és ahová a magyar hatóságok két napja nem engedték be a Human Right Watch megfigyelőit.

Pénteken az ügyintézés lassúsága miatt elégedetlen menekültek közül sokan átmásztak a tábor kerítésén, és az M5-ös autópálya felé vették az irányt, útközben ledöntöttek egy vadvédelmi kerítést. A rendőrség hajtóvadászatot indított, állítólag szinte mindenkit elfogtak. A tábort sorfallal zárták körül a rohamrendőrök, akiket a kerítés belső oldaláról megdobáltak, ezért könnygázt vetettek be. Az autópályát egy időre lezárták.

Bicske

photo_camera A bicskei állomáson lázongó menekültek. MTI Fotó: Mohai Balázs

Tovább tartott a Bicskénél veszteglő vonat drámája. A szerelvény csütörtök délelőtt indult el a Keleti Pályaudvarról, tele menekültekkel. Többségük valószínűleg abban a tudatban szállt fel rá, hogy Ausztriába megy. Ehelyett Bicskénél megállították a szerelvényt, és minden utast az ottani menekülttáborba akartak irányítani. Sokan nem voltak hajlandók leszállni a vonatról, nem fogadtak el sem ételt, sem italt a rendőrségtől, és a kocsikban éjszakáztak. A patthelyzet végül úgy oldódott meg, hogy a vonaton maradottak többsége gyalog indult tovább a síneken nyugat felé. Egy 50 éves férfi közülük elesett, beverte a fejét és meghalt. Háromszáz menekült éjfélre eljutott Vértesszőlősig.

Budapest

A Keleti Pályaudvarnál lévők közül körülbelül 1200-an kora délután elégelték meg a várakozást (a MÁV még tegnap leállította a nemzetközi járatokat), és gyalog elindultak Ausztria irányába. Végigvonultak a Rákóczi úton, az Erzsébet hídon, a BAH csomóponton, majd az M1-es autópályán gyalogoltak. A rendőrség több  helyen teljesen leállította a forgalmat. Este 11 körülre Herceghalom közelébe értek, a rendőrség addigra lezárta az autópálya mögöttük lévő szakaszát. A gyerekekkel teli menet vonulását a világ összes hírügynöksége élőben követte. A magyar hatóságok semmit sem reagáltak.

Szétesés

photo_camera Menekültek az M1-es autópálya mentén, a Sasfészek pihenőnél.

Megszűnt a vasúti összeköttetés Magyarország és Nyugat-Európa között, két autópályán is le kellett zárni szakaszokat, és menekültek százai indultak gyalog neki a világnak. A magyar hatóságok képtelenek voltak kezelni a helyzetet, holott összesen legfeljebb 2000 ember elhelyezéséről lett volna volt szó.

A helyzet két okból vált ennyire kezelhetetlenné:

  • Egyrészt a menekültek láthatóan nem bíznak a magyar hatóságokban. Régóta senki sem mondta el nekik, mi a helyzet, miért nem mehetnek tovább. Az államtól segítséget, ellátást nem kaptak.
  • Másrészt pedig nagyon bíznak abban, hogy Németország befogadja őket, amint átjutottak Magyarországon. A német kormány ugyanis bejelentette, hogy a háború elől menekülő szíreket nem utasítja ki.

A kormány este 8-kor válságstábot hívott össze, a döntést pedig Lázár János ismertette: a Bicske után a vágányon gyaloglókat, az autópályán gyaloglókat és a Keletinél várakozókat buszokra teszik, és lerakják őket Hegyeshalomnál, közvetlenül az osztrák határon. A közlekedésbiztonság helyreállítására hivatkozva.

Ezzel Magyarország szombat óta harmadszorra változtatta meg menekültpolitikáját, hiszen szombattól megakadályozták, hogy nyugat felé tovább menjenek, aztán hétfőn engedték, aztán keddtől megint nem, és végül pénteken nem csupán engedték, hogy menjenek, hanem el is vitték őket.

Péntekre a korábbi következetlenségektől gyanakodó, és a magyar szerveket egyre inkább ellenségnek tekintő menekültekkel mást aligha lehetett tenni, mint segíteni nekik eljutni nyugatra. Elszántságukkal világossá tették, hogy csak a fizikai erőszak állíthatná meg őket, ami háború elől menekülő családokkal szemben teljesen elfogadhatatlan megoldás. A teljes káoszt csak korábban lehetett volna megakadályozni, következetes és humánus bánásmóddal, péntekre már mindegy volt.

Ausztria csak éjfél után jelentette be, hogy beengedi területére a magyar buszokkal a határra szállított embereket. Ezzel végleg összedőlt a „ragaszkodunk Dublin III. szabályaihoz” érvelés, amit a német, osztrák és magyar kormányok kedd óta erőltettek.

A jelenleg Magyarországon tartózkodó menekülteknél sokkal többen vannak Európa és a Közel-Kelet számos országában, de nem volt példa sehol sem arra, hogy egy országban egyszerre több helyen ekkora káosz legyen jelenlétükből.

A teljes zavar jó jelképe, hogy egy vasúti pályaudvarról busszal vitték el az embereket oda, ahova napok óta vonattal próbáltak eljutni. A többségük a vonatjegyet is megvette már.

Napközben a parlament megszavazta a törvényt, ami alapján a kormány válsághelyzetet hirdethet ki tömeges bevándorlás esetén. A kormány ettől várja azt, hogy szeptember közepétől kezelhető lesz a helyzet.

És még zavargás is volt Budapesten

photo_camera Szurkolók dobálják a rendőröket a magyar-román előtt. Fotó: MTI / Marjai János

És ha a röszkei kitörés, a bicskei síneken menekülés és az autópályán vonuló tömeg nem lett volna elég egyetlen napra, a Népligetnél több órás csatát vívott egymással a rendőrség az ultrákkal, akik a magyar–román meccs idején tüntettek az MLSZ ellen.

Vízágyúval, könnygázzal, lovakkal és kutyákkal próbálták feloszlatni rendőrök a rájuk támadó, téglákkal, üvegekkel, petárdákkal dobálózó tömeget. A csata legalább éjfélig tartott, sok sebesülttel, a sérültek között rendőrök is voltak.

Attól lehetett tartani, hogy az ultrák megtámadják a Keletinél várakozó menekülteket, végül ezt a látványos rendőri felvonulás megakadályozta.

A menekültügyekért és a rendőrség irányításáért felelős belügyminiszter szabadságon volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.