Osztrák aktivisták segítik belföldi vonatokra a menekültek egy részét a Keletinél

migráció
2015 szeptember 05., 13:32
comments 279

Új stratégiával próbál kijutni ebből az országból a Keletinél rekedt menekültek egy része: osztrák aktivisták vannak a pesti pályaudvaron, akik azt a tippet adják nekik, hogy menjenek Hegyeshalomhoz belföldi vonaton, aztán sétáljanak át Ausztriába – tudtuk meg a helyszínen termett tudósítónktól, Horváth Bencétől.

A Keletinél dolgozó osztrákok biztosítják a menekülteket, hogy a határon rengeteg önkéntes fogja várni őket.

IMG_2120

Hegyeshalomnál a közúti átkelőnél gyűjtik a menekülteket az osztrák oldalon (ez az átkelő most le is van zárva teljesen az autósok előtt). A helyszínen lévő Sarkadi Zsolt szerint fáznak a menekültek, de jó takarókat és rengeteg ellátmányt kapnak az ott lévő vöröskeresztesektől. A hangulat eléggé hasonlít ahhoz, ami a Keletinél van, de reménytelibbek a menekültek.

1441466660899

Rengeteg osztrák rendszámú busz várakozik, miközben gyalog és busszal is folyamatosan jönnek az emberek. Hogy viszik tovább őket, azt még nem tudni. Sokan Bécsbe szeretnének eljutni, mások úgy látják, hogy valószínűleg a vonatokhoz viszik majd őket ezeken a buszokon.

nickelsdorfi busz

Az osztrák hatóságok egyébként nem feszülik túl a dolgokat, itt a határátkelőnél nem történik semmiféle regisztráció.

Közben sokan boldogan megérkeztek Münchenbe:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.