Rengeteg menekült tart erre, Szerbiába hajnal óta ötezren érkeztek

migráció
2015 szeptember 07., 09:36
comments 92

A kora hajnali órák óta több mint ötezren érkeztek Szerbiába Macedóniából, és újabb óriási migránshullámra lehet számítani az elkövetkező napokban a macedón-szerb határon – mondta a közmédia Presevóban tartózkodó tudósítója.

Ez az eddig legnagyobb emberáradat, néhány óra leforgása alatt ilyen sokan még nem érkeztek a nyugat-balkáni országba. 24 óra alatt eddig a legtöbben augusztus 23-án léptek be Szerbiába Macedóniából, akkor több mint 7 ezer migráns lépte át a határt, ma várhatóan ennél többen érkeznek.

Presevóban most kb. kétezren várakoznak a helyi befogadóközpont előtt, hogy nyilvántartásba vegyék őket, és megkapják a 72 órás tartózkodást biztosító engedélyt. A dél-szerbiai várostól kb. 8 kilométerre, közvetlenül a határtérségben található, 2 héttel ezelőtt létesített miratováci sátortábor szinte teljesen kiürült reggelre. Feltételezhetően ők mind a szerb-magyar határ felé indultak.

A helybéliek szerint egyes magánbusztársaságok papírok és nyilvántartásba vétel nélkül is elszállítják a migránsokat Belgrád és a szerb-magyar határ felé. Belgrádból naponta több tucat, migránsokkal teli autóbusz indul a magyar határ mellett fekvő Szabadka, Magyarkanizsa és Horgos felé.

A Szíriából érkezett menekültek azt mondják, hogy az országukból 8-9 nap alatt jutottak el Dél-Szerbiába. Ez az út néhány hónapja még hetekig, hónapokig tartott, de most már gyorsabban tudnak áthaladni a Szíria és Szerbia közötti országokon.

Gignac Emmanuel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának presevói képviselője szerint a napokban újabb óriási menekülthullám várható, ugyanis szombatról vasárnapra ötezer migráns várakozott a görög-macedón határnál, további ötezren tartották a görög-macedón határ felé, és újabb ötezren már úton voltak Szerbia felé, és számítani lehet újabb több ezres csoportokra is.

A hivatalos adatok szerint Szerbián ebben az évben több mint 120 ezer migráns haladt át. Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter hétfőn a szerbiai közszolgálati televízióban megismételte, hogy a migránsok nem akarnak Szerbiában maradni, az a céljuk, hogy minél hamarabb eljussanak az Európai Unióba.

De a befogadóközpontokban így is fogytán vannak az élelmiszerkészletek, Szerbiának segítségre van szüksége. A határzár ellenére is 15 ezren jutottak el a célországokba, és ez a tárcavezető szerint jól bizonyítja, hogy a határ lezárása nem jelent megoldást a migránshelyzet kezelésére.

A migránsok először Görögországból Macedóniába mennek, ahol 72 órán át tartózkodhatnak, onnan pedig Szerbiába, ahol szintén 72 órájuk van arra, hogy továbbmenjenek. Ez idő alatt Presevóból a szerb fővárosba, majd a magyar határhoz közeli településekre utaznak, hogy onnan útra kelve próbáljanak meg átjutni a zöldhatáron. Presevóból a magyar határig kocsival 8-9 óra alatt lehet eljutni, autóbuszokkal – ahogyan a migránsok általában közlekednek – ez az út néhány órával tovább tart.

Közben Győr polgármestere közölte, hogy intézkedési tervet dolgozott ki a győri önkormányzat, hogy könnyebben kezeljék a városba érkező migránsok jelenlétét, koordinációs központot alakítanak ki, ahol a bevándorlók tisztálkodhatnak, élelmet kapnak és melegedhetnek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.