Kész az Orbán-terv az európai menekültválság megoldására

POLITIKA
2015 szeptember 12., 06:44
comments 751

Ezért épít Magyarország kerítést a menekültek ellen címmel egy hosszú interjú jelent meg a német Bildben Orbán Viktorral.

Megrázta a szír kisfiú halála

Orbán Viktor beszélt arról, hogy mikor először látta a tengerparton fekvő, halott szír kisfiú képét, akkor az számára is megrázó élmény volt, mert minden emberélet elvesztése tragédia. Ugyanakkor hozzátette, hogy a szülők, akik egy Szírián kívüli, biztonságos menekülttáborból indultak el, kockáztatták saját maguk és gyermekeik életét. Megjegyezte, hogy az út veszélyeit nem tudjuk magunka vállalni, ezért jobb lenne, ha nem jönnének ide. A miniszterelnök kijelentette, hogy természetes az együttérzés a migránsokkal, de szerinte ez nem elég, cselekedni is kell.

Felkelést okoztak a németek

Orbán szerint Magyarországon felkelést eredményezett a német döntés, hogy a migránsokat beengedik Németországba. Úgy gondolja, hogy korábban a magyar hatóságok kézben tartották a helyzetet, amikor viszont Berlin bejelentette, hogy az uniós szabályokat átmenetileg hatályon helyezik, kitört a káosz. Hozzátette, hogy ez történik akkor, ha nem tartják be a szabályokat.

photo_camera MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Arra is kitért, hogy a jelenlegi helyzet annyiban különbözik az 1989-es határnyitástól, hogy hogy az NDK-s menekültek nem illegálisan tartózkodtak Magyarországon, "nem fütyültek a magyar törvényekre", a magyarok pedig önszántukból nyitották meg előttük a határt. Most viszont "idegenek törik át a határainkat".

„A kommunizmus kerítése ellenünk irányult, viszont az a kerítés, amelyet most építünk, értünk van.”

- hangsúlyozta Orbán Viktor a német lapnak.

Arra a kérdésre, milyen érzés Európa legfőbb gazfickójának szerepében lenni, a magyar miniszterelnök annyit felelt, hogy „csak azt mondhatom: itt állok és nem tehetek másként.” Szerinte a magyarok azok, akik garantálják, hogy az európaiak szabadon mozoghatnak és a határaik védettek.

A migránsok kilátásairól elmondta, hogy őket az embercsempészek és az uniós politikusok is becsapják, mind azt ígérik, jobb életük lesz és maradhatnak akkor is, amikor a hazájukban béke lesz, de megtapasztalják, hogy a méz, amely Németországban folyik, kicsit kevésbé édes, mint remélték, és az életszínvonalat a teljesítmény határozza meg, nem az igények.

Látta, mi volt a Keletinél, de nem ment be

A Keleti pályaudvarnál kialakult nyomorról elmondta, hogy járt ott, de nem ment be. Azzal is tisztában van, hogy valószínűleg nem ő a migránsok kedvence, de a politikáját nem egy gy fotó időhorizontján akarja mérni, mint a menekültekkel együtt szelfiző Angela Merkel.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy ő ugyan hajlandó lenne befogadni az otthonába egy menekült családot, de attól tart, hogy ez csak bátorításként hatna rájuk, hogy jöjjenek Európába. Hozzátette, hogy a felesége és a gyerekei részt vesznek a menekültek segítésében.

Európa megsemmisül

Arra a felvetésre, hova menjen a sok menekült, miután jövő kedden lezárulnak Magyarország határai, a miniszterelnök kijelentette: vissza, "oda ahonnan jöttek", ugyanis nem háborús övezetből érkező emberekről van szó, nem veszély elől menekülnek és nem azért jönnek Európába, mert biztonságot keresnek, hanem mert jobb, talán német, talán svéd életet akarnak. Hangsúlyozta, hogy szerinte a jobb élethez nem fűződik alapvető jog, csak a biztonsághoz és az emberi méltósághoz.

Orbán szerint az európai vezetőknek fogalmuk sincs a menekülthullám veszélyeiről, álomvilágban élnek.

Hozzátette, hogy ha mindenkit beengedünk, Európa megsemmisül, mert az utánpótlás végtelen.

Az Orbán-terv

Kidolgozott egy tervet, amelyet a kormányfő a következő uniós csúcson mutat be. Ennek része, hogy a Szíria körüli országok (Törökország, Libanon, és Jordánia) jelentős pénzügyi támogatást kapnának. A BBC szerint itt egy 3 milliárd eurós csomagról lenne szó. Megjegyezte, hogy különösen Törökország teljesítménye rendkívüli a menekültkérdésben. Hozzátette, hogy az uniós befizetéseket egy százalékkal növelni, a közös költségvetés egyéb célokat szolgáló kiadásait egy százalékkal csökkenteni kellene, az így keletkező forrásokat pedig a Szíriával szomszédos államok támogatására lehetne fordítani. Amennyiben még több pénzre van szükség, akkor megemelnék a segélyt, egészen addig, amíg elapad a menekültáradat.

Orbán Viktor szerint a menekültkvótáknak akkor van értelmük, ha zárva vannak a határok, különben nem tudni, hány embert kell elosztani. Az pedig szerinte illúzió, hogy a kvóták alapján például Észtországban vagy Portugáliában elhelyezett emberek a helyükön maradnak, ha Németországba akarnak menni.

Javasolta, hogy Brüsszelnek inkább Görögországra kellene nagyobb nyomást gyakorolnia, mert évek óta nem védi uniós külső, úgy véli, hogy

nem is lenne az egész menekültválság, ha Görögország eleget tenne kötelezettségeinek.

Fél, hogy a muszlimok lenyomnák a keresztényeket

A muszlim lakosság növekedéséről elmondta, hogy tiszteli az iszlámot, de a bevándorlás révén a belátható jövőben többségben lesznek a muszlimok Európában, és ha Európa megengedi a kultúrák versengését, akkor a keresztények fognak veszíteni. Hozzátette, hogy az egyetlen kiút pedig az Európát keresztény kultúraként megőrizni vágyók számára az, hogy nem engednek be mindig egyre több muszlimot.

A menekültválságot kiváltó szíriai polgárháború lezárásának esélyeiről szólva kiemelte, hogy a konfliktus megoldásához egy szövetségre van szükség, amelynek összeállításához az Egyesült Államoknak és Oroszországnakössze kellene fogniuk egymással egymással. (MTI/Bild)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.