Reménykedjünk, hogy Hoppál Péter befolyása a magyar külpolitikára mérsékelt marad

történelem
2015 szeptember 12., 10:36
comments 83

"Ma is modell lehetne a 17. századi erdélyi fejedelmek nagyhatalmak között egyensúlyozó politikája" - fogalmazott Hoppál Péter szombat délelőtt. Az EMMI államtitkára (kultúráért felelős) Bánffyhunyadon, a Kalotaszegi Napok alkalmával egy pódiumbeszélgetésen mutatott erre a lehetőségre.

Reméljük, hogy az államtitkár javaslata nem lesz irányadó.

A Habsburgok és a törökök között egyensúlyozó erdélyi politika ugyanis éppen a 17. század derekén vezetett katasztrófához. A két nagyhatalom ugyanis megegyezett egymással Erdély tönkretételéről, mert a fejedelmi udvar hintapolitikájával mindketten elégedetlenek voltak.

Amikor II. Rákóczi György Lengyelországban hadjáratot vezetett, akkor a törökök ráküldték Erdélyre a krími tatárokat, majd a kivéreztetett országot saját seregükkel is megszállták. Ahogy a középiskolai tananyagban szerepel:

"II. Rákóczi elesett, a Habsburgok és a törökök titkos megállapodást kötöttek, melynek értelmében a Habsburgok elismerték az újabb török foglalásokat. A fejedelemség területe harmadára csökkent, a török majdnem háromszorosra emelte adóit. A meggyengült fejedelemség képtelen volt a Habsburgokkal szemben a magyar rendiség védelmére."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.