Orbán: A történelem ránk rúgta az ajtót

migráció
2015 szeptember 14., 10:29
comments 606

863 rendőrtiszt-helyettes tett esküt hétfő délelőtt a Hősök terén. A fiatal szakközépiskolások még nem fejezték be a tanulmányaikat, de mostantól a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságánál dolgoznak, és hamarosan indulnak a szerb határra.

photo_camera Tiszthelyettesek avatása a Hősök terén. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A közel ezer diák együtt harsogta az esküt, ahogy egyébként a magyar hagyományok szerint a katonatisztek szoktak esküt tenni a Hősök terén vagy a Kossuth téren. Orbán 2010 óta rendszeresen jár rendőrtisztek avatására is, de ezt hagyományosan a Várban szokták rendezni. A mostani helyzet azonban különleges, és ezt Orbán nem győzte hangsúlyozni, hiszen ilyeneket mondott:

  • a történelem ránk rúgta az ajtót,
  • kizökkent a világ,
  • észre se vettük, hogy béke van, természetes volt mint egy pohár víz,
  • ritka az ilyen éles helyzet.

Háború-közeli helyzetről beszélt, szerinte veszélyben van az ország

  • kultúrája,
  • szuverenitása,
  • szokásai,
  • rendje,
  • békéje.

Ezek megtartásáért most erőfeszítésekre van szükség. "A délszláv háború óta nem nézett farkasszemet ilyen kihívással az ország" - mondta és hozzátette, hogy

Magyarország ezeréves keresztény kultúrával rendelkező ország, és mi magyarok nem akarjuk, hogy a világméretű népmozgás megváltoztassa Magyarországot. Nem ezért dolgoztunk.

Meg kell oltalmazni ezért most az életformánkat. Az ezeréves magyar államiság megkérdőjelezhetetlen jogot ad az önvédelemre, és arra, hogy eldöntsük, kik léphetik át a magyar határt.

A fiatal tisztehelyetteseket figyelmeztette, hogy az egyenruha alatt az izom mellett szív is kell hogy legyen, és ugyan becsapott emberekkel, indulattal és agresszióval találkoznak majd, úgy kell erre válaszolniuk, ahogy a szüleiktől és a tanáraiktól tanulták.

Emberséges, de megalkuvás nélküli munkát kívánt, és idézte a plakátkampány egyik szlogenjét:

aki Magyarországra jön, az tartsa be a törvényeinket!

Ezalatt a már felavatott rendőrök Röszkénél buszra tettek minden menekültet, hogy közvetlenül az osztrák határra szállítsák valamennyit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.