Orbán: Emberből vagyok

migráció
2015 szeptember 14., 17:47
comments 239

Orbán Viktor interjút adott a TV2-nek, aminek egy részét leadták a Tényekben, de a teljes interjú majd éjfél előtt megy le a tévében.

Orbán arról beszélt, hogy:

„Az új jogi helyzet kedd hajnalban, 0 óra 00-kor hatályba lép. Új büntető törvénykönyvi szakaszok lesznek, ez alapján van a kormánynak joga arra, hogy válsághelyzetet hirdessen ki.”

Erről a keddi kormányülésen döntenek, és Orbán Viktor szerint el fogják fogadni.

Keddtől ha valaki a figyelmeztető táblák ellenére átjön a kerítésen, azért több év börtön járhat, illetve kitiltás Magyarország területéről. Így ha valaki be akar jönni az ország területére, annak „el kell fáradni ezekre a pontokra, ahol ügyintéző ablakok lesznek, és ott beadhatja a papírját, elmondhatja, hogy mit szeretne”. De Orbán szerint eleve az a helyzet, hogy

aki be akar lépni Magyarországra, annak már Szerbiában be kell adnia a menekültkérelmet, de ha ott nem adta be, akkor meg nem is engedik be ide – a visszautasítás aránya magas lesz.

Beszélt arról is, miért kellett Hende Csabának lemondania: „Ha egy magyarnak azt mondják, hogy a határidő 30 nap, akkor a harmincadik napon fog végezni. De az a legkésőbbi időpont, de lehet három nap alatt is elintézni valamit a hivatalban, meg négy nap alatt is, azt senki nem tiltja meg. És amikor az életünkért futunk*, amikor arról van szó, hogy valóban a magyarországi jogrendnek akarunk érvényt szerezni, akkor nem lehet valamit határidőre végrehajtani, ha egyébként fizikailag lehetséges lenne korábban is. Ilyen értelemben a minisztert nem terheli felelősség, mert ő határidőre teljesítette volna a munkát, de én sokkal gyorsabb előrehaladást szerettem volna látni, és így aztán el kellett fogadnom a lemondását.”

Orbán szerint a menekültválságra a kormány eddig 30 milliárd forintot költött, és még ugyanennyire számít, azaz kb. 200 millió euróra, ehhez képest az EU néhány millió eurót adott, és „köszönő viszonyban sincs a két összeg egymással”.

Arról is kérdezték, hogy mit szól a külföldi politikusok és a sajtó támadásairól, amire azt mondta:

„Bár emberből vagyok, de nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy ezek a vélemények befolyásoljanak, mert akkor nem tudok eleget tenni a kötelességemnek.”

* Ja, mi. :D

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.