Merkel nem akarja elvenni az uniós pénzeket a kvótarendszer ellenzőitől

migráció
2015 szeptember 15., 13:09
comments 207

Kedden kora délután német-osztrák csúcstalálkozót tartottak Berlinben a menekültválság kezeléséről. Angela Merkel és Werner Faymann mellett összeültek az osztrák és német alkancellárok és belügyminiszterek is.

Merkel és Faymann a tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatójukon nagyon sokszor elmondta, hogy a mostani rendkívüli helyzetet Németország, Ausztria és Svédország egyedül biztosan nem tudják megoldani, arra közös európai megoldást kell találni.

photo_camera Faymann és Merkel -Fotó: AFP/ John Macdougall

Merkel hangsúlyozta, hogy a határellenőrzést azért kellett visszaállítani, hogy így regisztrálni tudják a hozzájuk érkező menekülteket. Elutasította azokat az érveket, hogy hiba volt barátsággal foganiuk a Münchenbe érkező menekültek tömegét, de közben nem akarják a biztonságukat sem veszélyeztetni, ezért szükség van az érkezők regisztrálására. Kiemelte, hogy a határellenőrzés visszaállításával nem az volt a céljuk, hogy a terheket rátolják az osztrákokra.

A német kancellár leszögezte, hogy senkit sem fognak visszaküldeni Magyarországra.

Szerinte erre nem is lenne elég kapacitásuk.

A menekülthelyzet kezelésére létrehoztak egy munkacsoportot.

Merkel elismételte, hogy a kvótarendszerben a menekültek nem dönthetnének szabadon, hogy melyik tagállamba és melyik városba szeretnének kerülni, csak attól az országtól kaphatnának támogatást, amelyik befogadta őket.

Angela Merkel kijelentette, hogy az Európai Unión belül mindig is voltak véleménykülönbségek,

nem gondolja, hogy az lenne a megoldás, ha a Strukturális Alapokból érkező támogatások megvonásával fenyegetnék a kvótarendszert ellenző kelet-európai tagállamokat.

Faymann szerint a Szíria felől megindult embereket nem lehet egyszerűen úgy kezelni, hogy feltartóztatják őket a határon, mert az humanitárius katasztrófához vezetne. Ugyanakkor ha nem sikerül közös megoldást találni a kérdésre, akkor az veszélyeztetheti az egész európai projektet. Ha a tagállamoknak a gazdasági válságot sikerült kezelniük, akkor most is bizonyítaniuk kell.

Az osztrák kancellár szerint a biztonságos harmadik országoknak uniós támogatást kell nyújtani, hogy azok képesek legyenek ellenőrizni a határaikat, ezzel elkerülhetővé válna, hogy a menekültek Görögországon át Magyarországig küzdjék át magukat, ahol lezárt határ állítja meg őket.

Donald Tusktól az Európai Tanács elnökétől kérték, hogy hívjon össze egy találkozót, ahol az európai vezetők a biztonságos országok támogatásáról tárgyalnak majd. Ezen túl napirendre kell venni az Olaszországba és Görögországba tervezett hotspotok felállítását is, mert csak ezekkel lehet elkezdeni a menekültek elosztását. Merkel szerint tárgyalásokat kell folytatni Törökországgal is.

Mindketten hangsúlyozták, hogy a határokat újra kell nyitni, és vissza kell térni a normális európai kerékvágásba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.