Óriási pofozkodás megy a magyar és a román diplomácia között

migráció
2015 szeptember 15., 18:10
comments 391

Kövér László Csángóföldön járt tanévnyitón, de most nem ebből lett a baj.

A román elnök, Klaus Iohannis arra kereste a választ egy keddi konferencián, hogyan lehetne visszacsábítani azt a 2-3 millió románt, akik elhagyták az országot a rendszerváltás óta.

A román kormányfő, Victor Ponta pedig délelőtt önként jelentkezett a korrupcióellenes ügyészségen, hogy megpróbálja tisztázni magát az okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalás gyanúja alól.

És ekkor bejelentette Szijjártó Péter, hogy "ésszerű távolságig" kerítést húzunk a román határ egy részére is. Nem az országát elhagyó 2-3 millió román miatt, hanem azért, hogy azzal meghosszabbítsuk a szerb határzárat.

Na ekkor szabault el a pokol. Illetve ettől függetlenül még felfüggesztették Bukarest korrupcióval gyanúsított főpolgármesterét.

Szijjártó Péter külügyminiszter a bejelentés után még maradt a román kapcsolatok ápolásánál. A magyar diplomácia vezetője az MTI-nek nyilatkozva "nettó hazugságnak" nevezte azt, amit Victor Ponta román kormányfő állít a migránskérdés magyarországi kezeléséről, és méltatlan egy 21. századi politikai vezetőhöz.

Szijjártó Péter Victor Ponta arra a kijelentésére reagált, miszerint "Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket". Szijjártó Péter szerint nyilvánvalóan a romániai belpolitikai válság és Victor Ponta pozíciójának megrendülése lehet az egyik oka annak, hogy a román kormányfő "ilyen szélsőséges, hazug kijelentésre" ragadtatta el magát.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány határozottan visszautasítja az elhangzottakat, és egyúttal felszólítja a román miniszterelnököt, fejezze be a Magyarországról szóló hazugságait. Szijjártó ezután még lényegéebn lehazugozta a szerb foglalkoztatási minisztert is.

És hogy ne csak egy nyilatkozat legyen, Magyar Levente államtitkár bekérette a budapesti román nagykövetség ügyvivőjét, mert Victor Ponta, Románia miniszterelnöke "újfent bárdolatlan stílusban nyilatkozott" Magyarországnak a migrációs helyzet kezelésére irányuló erőfeszítéseiről. Magyar arra készült, hogy a kormány nevében hangot adott afölötti értetlenségének, hogy Románia miniszterelnöke még mindig "magyarellenes hazudozással kívánja menteni belpolitikai és megkérdőjelezett személyes erkölcsi tekintélyét". Még mindig a botos terelős, sorszámos nyilatkozatról van szó.

Aztán a magyar diplomácia odadörgölte a románok orra alá, hogy még mindig nem sikerült csatlakozniuk a schengeni övezethez. Így pedig "különösen visszatetsző", kívülről, a térség határőrizeti kötelezettsége és felelőssége nélkül "minősítgeti képtelen jelzőkkel" azt az országot, amely "erejét megfeszítve teljesíti az Európai Unió külső határainak védelméből fakadó feladatait".

A román külügy este válaszolt, közleményük szerint Magyarország "mesterséges vitába próbálja belerántani Romániát, hogy elterelje a figyelmet a bevándorlók problémájának alapkérdéseiről és arról az elszigetelődésről, amelyet a magyar fél által hozott intézkedések eredményeznek".

A Pontosítás címet viselő dokumentum szerint "megengedhetetlen és ellentétes a két ország közötti stratégiai partnerséggel" az a mód, ahogyan a magyar fél eljárt keddi intézkedései és üzenetei révén.

Szerintük nem is a magyar államtitkár kérette be a nagykövetség ügyvivőjét, hanem a román külügyminiszter utasítására pont a nagykövetsége kezdeményezte a megbeszélést. Szóval elég messze vagyunk ilyen alapvető kérdések eldöntésétől is. A románok szerint ők azt közölték a külüggyel, hogy "Románia nem tartja helyesnek, hogy Magyarország kerítést építsen két EU-tagállam közé, ugyanakkor további információkat kért a kerítésépítés tervéről".

És aztán erre rátett még egy lapáttal Victor Ponta is este. Facebookon reagált, miután persze leszögezte, hogy nem kíván a magyar kormány képviselőinek "provokációira" válaszolni, de - mint írta- érthető módon "emberként és európai polgárként" felháborodik azok miatt a magyar intézkedések miatt, amelyekhez hasonlókat "Európa eddig csak az 1930-as, 1940-es években látott".

Azt is írta, hogy sok más európai vezetőhöz hasonlóan ő is feladatának érzi, hogy bírálja Magyarország legmagasabb rangú vezetőinek megnyilvánulásait.

"Ezek az Európai Unió értékeinek és kultúrájának a szégyenei. Mind az antiszemita megnyilvánulások, mind a bármiféle kisebbségekkel szembeni bánásmód, most pedig a menekültkrízis"

- fogalmazott bejegyzésében Ponta.

"A szögesdrótok, az agresszív törvények, a börtön és a brutalitás biztosan nem oldják meg a problémát. Csupán azt fogják megmutatni, hogy Európa szívében olyan politikai döntéshozók vannak, akik semmivel sem jobbak a szíriaiaknál, líbiaiaknál, vagy más országok vezetőinél, amelyekből futnak a menekültek" - hangoztatta a román miniszterelnök.

Hozzátette, hisz a szolidaritásban, a racionális és fenntartható megoldásokban, és főként az európai értékek felsőbbrendűségében, de ami az elmúlt napokban Magyarországon történt, az éppen ezekkel az értékekkel van szöges ellentétben.

Aztán - bár nem akart válaszolni - kedd este az Antena 3 hírtelevízió meghívottjaként is bírálta a magyarországi intézkedéseket. Úgy vélte, Magyarország "kizárta magát Európából" a kerítés építésével. Az országhatárok kerítéssel való megvédését olyan intézkedésnek tartotta, mint amikor valaki árvíz idején bekeríti a birtokát, "hogy az ár a szomszédoknál vonuljon le".

És komolyan aggódott a magyar hadseregnek a határoknál történt mozgósítása miatt is.

"Megborzadva gondolok arra a lehetséges fejleményre: mit teszünk, ha a magyar katonák lőni kezdenek, és gyermekeket, nőket ölnek meg"

- jelentette ki Ponta az MTI szerint.

És végül: A magyar futsalválogatott idegenben 2–2-es döntetlent játszott Romániával, az Európa-bajnokság pótselejtezőjének első mérkőzésén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.