Idén június végéig 912 egészségügyi dolgozó kért igazolást külföldi munkához

Egészségügy
2015 szeptember 16., 04:08
comments 39

Folytatódott az egészségügyi dolgozók elvándorlása Magyarországról, június végéig 912, külföldi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt állítottak ki a dolgozóknak - írja a Világgazdaság szerdai számában az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) adataira hivatkozva.

AZ ENK adatai szerint a legtöbben, 229-en az Egyesült Királyságba, 220-an Németországba készültek. Száznál többen jelölték meg célországként Ausztriát, és sokan terveztek írországi, svájci és svédországi munkavállalást. A bizonyítványt igénylők között szerepelnek azok a külföldiek is, akik Magyarországon végezték tanulmányaikat.

Az első félévben hatósági bizonyítványt állítottak ki mások mellett 415 orvosnak, 259 ápolónak, 114 fogorvosnak és 33 gyógyszerésznek.

Továbbra is a fiatalok mennek külföldre: a 25-29 éves korosztályból 199-en, a 30-34 év közöttiek közül 192-en adtak be kérelmet. Az adatok szerint az első félévben elsősorban a belgyógyászok, a sebészek és az aneszteziológusok, de több háziorvos, valamint csecsemő- és gyermekgyógyász próbált külföldön elhelyezkedni.

Tavaly 1943 bizonyítványt állított ki a hivatal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.