Magyarország gazdaságilag is érdekelt abban, hogy Európa befogadó magatartást tanúsítson

POLITIKA
2015 szeptember 16., 18:24
comments 394

Javaslatcsomagot rakott össze a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának gárdája az európai menekültpolitika cselekvőképtelenségének feloldására. A kutatók 20 pontra szedett publikációjuk első részében a helyzetet elemzik, de már ez a rész sem mentes olyan lényegi – és a kormányzat kommunikációjával, helyzetértékelésével ellentétes – megállapításoktól. A kutatók például megjegyzik, hogy bár a menekülők egy része minden bizonnyal Európát választja célpontjául, rövid távon nem igazán kell több tízmilliós menekültáradattal számolni, mert

„a tapasztalatok szerint a menekültek 90-95 százaléka mindig csak olyan távolságba menekül eredeti lakhelyétől, ahol már biztonságban van, de ahol még reménye van arra, hogy a konfliktus rendeződését követően visszatérhet”.

A másik fontos pont, ahol megállapításaik ellentétesek Orbán Viktor világképével, az, hogy

a demográfiai válságtól sújtott Európának szüksége lehet a menekültekre.

Megállapításaik szerint „a tapasztalatok szerint azok, akik menekültből válnak bevándorlókká, sokkal lojálisabb, a társadalmi beilleszkedésre fogékonyabb állampolgárok lesznek, mint a gazdasági és szociális migránsok”.

Márpedig Európa népessége az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re 4,5-5 százalékkal, magyarán 22,5-25 millió fővel csökkenhet úgy, hogy a megmaradó lakosság elöregedik. A helyzet egyedüli megoldása a jelek szerint a migráció, a bevándorlás lehet. Különösen abban a kelet- és közép-európai régióban, amelynek mi is része vagyunk, és amelyik az európai belső vándorlásnak is vesztese. Itt az ENSZ előrejelzései szerint akár 15 százalékkal is csökkenhet a népesség 2050-ig, vagyis

a térség, így Magyarország is „gazdaságilag abban érdekelt, hogy Európa befogadó magatartást tanúsítson a menekültekkel (mint potenciális bevándorlókkal) szemben”.

De van olyan pont is, amiben egyezik véleményük a kormányéval. Ez pedig az, hogy a helyzet kezelésének egyik kulcsa

a hatékony és szigorú európai határvédelem.

De ez nem önmagában jelent megoldást, hanem csak akkor, ha további lépésekkel társul. Javaslataik szerint ezek

  • a kiindulási helyen az elvándorlást előidéző tényezők orvoslása;

vagyis a konfliktusok sújtotta országok válságainak kezelése, akár közös európai katonai fellépéssel, nemzetépítéssel is.

  • a konfliktuszónákkal szomszédos államok menekültügyi rendszereinek támogatása;

hiszen a tapasztalatok szerint a menekültek nagy része leginkább otthona közelében keresne menedéket, így jelentősen mérsékelhető lenne a migrációs nyomás azzal, ha a környező országokban megfelelő ellátórendszert, táborokat építenének ki a menekülőknek.

  • a migrációs útvonalon fekvő országok bevonása a helyzet kezelésébe;
  • a menekültek gyors regisztrálása;
  • a menekültügyi eljárás gyorsítása.

Ez utóbbi háromra a megoldási javaslatuk az, hogy az uniós tagságra pályázó tranzitországokkal szemben követelményként írják elő az együttműködést a menekültválság kezelésében, például abban, hogy a területükön hozzanak létre menekültoltalmi zónákat, ahol le lehetne folytatni a menekültek regisztrációját és a menekültügyi eljárásokat. Ezzel egyrészt tehermentesíthetnék is az olyan frontországokat, mint amilyen Magyarország is, másrészt értelmet nyerne a határok szigorú védelme:

ez esetben ugyanis nem háború elől menekülőket kéne visszafordítani a határról, mert ők már a menekültoltalmi zónában megkaphatnák a menlevelüket, hanem azokat, akik a zónákat megkerülve, papírok nélkül próbálnának bejutni az EU-ba.

A rendszer átgondolására és fejlesztésére már csak azért is szükség van, mert egyelőre nincs remény a tömeges menekülthullámot kiváltó konfliktusok gyors megoldására, amit még tetézhet, hogy a klímaváltozás, illetve az afrikai és közel-keleti népességrobbanás miatt a következő évtizedekben a probléma súlyosbodására lehet számítani.

Az SVKK teljes tanulmányát itt érhetik el (.pdf). Csak öt oldal, olvassák el, érdemes!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.