Esélyes, hogy hazudott a hatóság a 30 milliárdos aranyhamisítási ügyben

bűnügy
2015 szeptember 17., 11:20
comments 101

Nem mondott igazat a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (Nehiti) az elképesztő Kézizálogos aranyhamisítási ügyben – állítja a Napi.hu számos dokumentumra hivatkozva. Az ügy részletei még augusztusban derültek ki, és tényleg elég hihetetlen, arról szól, hogy az év elején csődbe ment Kézizálog Zrt. 30 milliárd forint értékben fogadtatott el trombitarezet aranyfedezetként. Több pénzintézet és magánszemély is milliárdos pénzeket bukott az aranyhamisításon, ami csak a felszámolás folyamán derült ki.

photo_camera Balra trombitaréz, jobbra arany.

A Nehiti azt állította, hogy ők soha nem hitelesítették aranytömbként az aranytömbnek látszó hamis réztömböket, pontosabban nem végeztek aranytárgy- vagy aranytömb-hitelesítést.

Csakhogy ez nem igaz:

2012-ben legalább hét alkalommal is adtak ki ilyen tanúsítványt, amit a Napi.hu a cikkben be is mutat. A jegyzőkönyvek szerint a hét vizsgált mintából három esetben mondták ki, hogy "inhomogén", a többi esetben viszont hitelesítették a kamuaranyat. A cikk szerint a hatóság hitelességét is kétségbe vonják a most nyilvánosságra került jegyzőkönyvek.

(Napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.