Az orvosi tanács ellenére elvitték a szüleik a budapesti kórházban kezelt szír gyerekeket

migráció
2015 szeptember 18., 06:03
comments 185

Augusztusban járták be a világsajtót egy négyéves szíriai kisfiú, Mohamed képei.

szirkisfiu

Őt egy német újság riportere és egy macedón segélyszervezet is lefotózta a Balkán déli részén, és később rengeteg politikus és újságíró kereste a családot, hogy segíthessen rajtuk. Mohamed bőrsérülései miatt elterjedt, hogy a fiú Aleppó bombázása idején szenvedett égési sérüléseket.

Mohamed és egyéves öccse, akinek bőrén hasonló hólyagok vannak, végül a budapesti Bethesda Gyermekkórházban kerültek elő. Itt kiderült az is, hogy nem a bombázások idején sebesültek meg, a bőrükön nem égési sérülések vannak. A bőrelváltozásokat egy veleszületett rendellenesség okozza, ami miatt hiányzik egy speciális fehérjeréteg a bőr és a szövetek közül, így akármi érintkezik a bőrrel, az jó eséllyel sérülést okoz a fiúknál.

A gyerekekt a magyar határról szállították a szegedi klinikára, onnan kerültek Budapestre. Mindketten ki voltak száradva, bőrükön életveszélyes, elfertőződött sebek voltak. A magyar fővárosban aztán a kezelés miatt sokat javult az állapotuk.

Szüleik azonban a kifejezett orvosi tanács ellenére nemrég saját felelősségükre elvitték a gyerekeket a kórházból, és tovább indultak, a Bors szerint Németország felé.

A lapnak nyilatkozó orvos szerint a gyerekek állapota folyamatos felügyeletet igényel és higiénikus körülményeket, ezek azonban valószínűleg nem lesznek adottak az út során.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.