VS: Orbán diadalittasan értékelte kormánya menekültpolitikáját

politika
2015 szeptember 20., 13:40
comments 466

A vs.hu arról ír, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nagyon elégedett a kormány év eleje óta folytatott menekültpolikájának eredményével, és ezt nem is titkolta különösebben sajátjai előtt a Fidesz velencei frakcióülésén.

Orbán Viktor a Magyar Rádió stúdiójában még a régi időszámításban, 2015. szeptember 4-én (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

A vs.hu által megkérdezett fideszes képviselők elmondása szerint Orbán két körben értékelte az elmúlt hónapok eseményeit. Szűk körben, csak a vezető politikusok előtt, kitért Hende Csaba távozásának okára is, amit állítólag egy idézettel szemléltetett. Amikor a kormányfő szeptember elején terepszemlét tartott a határ mentén, megkérdezett egy katonát a munka menetéről.

"Nyolckor kezdték a munkát a katonák, négykor kiesett a kezükből a lapát. Rákérdeztem az egyiküknél, és mikor jön a váltás? Milyen váltás?"

A cikk szerint Orbánt is meglepte, mennyire hatékonyan működik a szerb oldali határzár, amit rendőrségi számokkal illusztrált: míg szeptember 14-én több, mint 9 ezer tiltott határátlépővel szemben kellett intézkedni, addig két nappal később ez a szám 266-ra esett vissza. A kormányfő külön örül, hogy sikerült az októberi, tél előtt utolsó nagy menekülthullám előtt bevezetni az új intézkedéseket, és nagy bizodalma van a horvát határ elbarikádozásában is. A tudósítás szerint

Orbán szűk körben diadalittasan értékelte az eddigi eredményeket.

A teljes frakció előtt Orbán már csak a pozitívumokról beszélt, Hendéről nem ejtett szót. A cikk alapján azt is mondta, hogy a sikeres válságkezeléssel a Magyarországra nehezedő nyomás csökkent, és mostantól az európai közösség megoldásai kerülnek majd előtérbe. Ez azért erős állításnak hangzik, kormányon kívül legalábbis finoman szólva nem ez az uralkodó percepció.

A vs.hu azt is írja: Orbán dicsérte kormánya éleslátását, amiért még év elején ráérzett arra, hogy a menekültválság eszkalálódni fog. A nemzeti konzultáció és a további intézkedések "jó ütemben épültek egymásra", ami erősítette a Fidesz és a kabinet támogatottságát. Kívülről mindenesetre ez sem tűnik ennyire egyértelműnek.

A miniszterelnök szerint az is jól jött a pártnak, hogy a menekültprobléma miatt elterelődött a figyelem a kellemetlen ügyekről, és a táboron belüli repedések sem látszanak már. Tényleg nem kekeckedésből, de ezzel sem biztos, hogy mindenki egyetért.

Orbán a sok szép szó mellett óva intette feleit az elbizakodottságtól, mert a helyzet dinamikája olyan, hogy bármikor beállhat változás. Állítólag elhangzott az is, hogy a krízis miatt új törvénymódosításokra is szükség lehet az új ülésszak kezdetével; sőt akár a költségvetés módosítására is sor kerülhet, ha a válságkezelés növekvő költségei miatt kimerülnek a büdzsé általános tartalékai.

(vs.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.