Egyetlen ábrán, hogy miért kell azonnal beengedni Magyarországra minden menekültet, aztán könyörögni, hogy maradjanak is itt

migráció
2015 szeptember 21., 09:30
comments 1120

A menekültválság kapcsán jelent meg egy cikk az Economist hetilapban, amelynek mondanivalóját alcíme foglalja össze: "Bár Kelet-Európában nem szeretik a menekülteket, jobban szükségük van rájuk, mint a többi [európai] országnak]". És van benne két, egymás mellett elég nagyot ütő grafikon:

photo_camera Forrás: Economist

A jobboldali grafikon azt a viszonylag közismert tényt mutatja, hogy 2015 és 2035 között hogy fog csökkenni (mit csökkenni, összeomlani) Magyarország lakossága, még a többi EU-tagországhoz képest is. A baloldali pedig azt ábrázolja, hogy már most milyen komoly gondot jelent a magyar cégek számára a munkaerő toborzása - ebben is nálunk a legrosszabb a helyzet.

A grafikon alapja a ManpowerGroup nevű HR-tanácsadó cég 2015-ös kutatása, amely azt mutatta be, hogy öt lengyel cégből kettőnek gondot okoz az üres pozíciók betöltése, míg Magyarországon ennél is rosszabb a helyzet, nálunk a cégek fele küzd ilyen problémával. (A cikk nem tér ki arra, hogy Németországban is komoly munkaerőhiány van, talán azért, mert a német gazdasági elit az utóbbi hetekben elég következetesen kiállt a bevándorlók beengedése mellett az ottani munkaerőpiacra.)

Az Economist cikke elismeri, hogy jelenleg ugyan mind a lengyel, mind a magyar gazdaság nő, de azt állítja, ennél sokkal jobban is teljesíthetnének a kelet-európai országok, amennyiben enyhíteni tudnák az égető munkaerőpiaci problémákat. Idézik a Nemzetgazdasági Minisztériumot, ami szerint Magyarországnak több pékre, kertészre, asztalosra és bolti eladóra lenne szüksége.

A brit lap külön említi a a magyarországi mérnökhiányt, és részletezi a tragikus helyzetet az egészségügyben.

Szerintük a magyar orvosok 40 százaléka idősebb 60 évnél, Kelet-Magyarországon pedig egyre komolyabb az orvoshiány. Példaként az ózdi Almási Balogh Pál kórház esetét hozzák fel, ahol mindössze 55 orvos jut 80 000 emberre (a lap itt egyébként téved, mert Ózdnak csak fele ennyi lakosa van, talán a kórház által kiszolgált régióra gondolhattak). Egy megszólaltatott kórházi vezető szerint álláshirdetéseikre egyszerűen senki sem szokott jelentkezni.

Arra az Economist is kitér, hogy naiv lenne a mostani menekültektől várni az európai munkaerőpiac teljes helyrebillentését, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a hazájukat elhagyni kényszerülő szírek közt sokan magasan kvalifikáltak, és a többieknek is lehetne valamilyen hasznos munkát találni Kelet-Európában. És ez még mindig kevésbé naiv elképzelés, mint amit néhány kelet-európai politikus mond arról, hogy majd a szomszédos országokból toboroznak mérnököket és orvosokat, hiszen azok is inkább Nyugat-Európát választják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.