link Forrás

Egy elfeledett, angol nyelvű Bikini-lemez bukkant fel az interneten

ZENE
2015 szeptember 23., 18:31
comments 99

Az elmúlt évtizedek kritikailag egyik legtöbbre tartott magyar lemeze a Nagy Feró és a Bikini első albuma, a Hova lett..., még 1983-ból. Ennek a lemeznek egy angol verziója bukkant fel idén az interneten, előbb az iTunes-on, majd a YouTube-ra is. Ez azért volt némileg meglepő, mert eddig egyáltalán nem volt köztudott, hogy ez a lemez létezik.

A rejtély nyomába a Recorder eredt. Cikkük alapján nagyjából úgy lehet rekonstruálni a történetet, hogy a lemez egyik száma, a Maradj Már! felkerült a New York-i ROIR kiadó 1984-es válogatáskazettájára, méghozzá a Dead Kennedys-ből Jello Biafra közreműködése révén. A számnak sikere volt, és alighanem úgy zajlottak az események, hogy Biafra megkereste a lemezt kiadó Hungarotont, hogy megjelentetné a lemezt, ha lenne belőle angol verzió. Ekkor készült az angol fordítás, amiről ma már senki nem tudja, ki készítette, Feró pedig az akkori, visszafogott angoltudásával felénekelte ezeket.

"Úgy tudom, hogy Biafra kifizetett a Hungarotonnak 4000 dollárt, amiből persze mi nem láttunk egy pennyt sem. A World Class Punk-megjelenés után legalább kaptam mondjuk összesen 100 dollár jogdíjat. Hogy a teljes lemeznek miért nem valósult meg a kiadása, azt nem tudom. Hallottam azt is, hogy Rupaszov fúrta meg Biafránál az anyagot, merthogy mi egy állami zenekar vagyunk, nem igazi punkok, de ezt ő nekem mindig is tagadta. Most viszont senki nem szólt nekem arról, hogy felkerült a lemez angol változata az iTunes-ra, ez is nagyon jellemző. Legalább annyit mondhattak volna, hogy megjelenik! Na mindegy, örülök, hogy előkerült, lehet hallgatni, ahogyan próbálkozom az angollal.” 

- mesélte a lemez történetéről Feró a Recordernek.

Azóta annyit megtudtunk egy olvasónknak hála, hogy a lemez pár éve a Hungaroton webshopjában bukkant fel, onnan kerülhetett fel az iTunes-ra és a Youtube-ra. Három másik kiadatlan lemezzel együtt lehet ott megvásárolni, kapható a Color 1986-ban megjelent első lemeze és Koncz Zsuzsa NDK-ba készült gyereklemeze, amin főleg Halász Judit dalait énekli németül.

Fenn hallható a Bikini lemez angol verziója, itt lenn pedig az eredeti, magyar kiadás:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.