Washington szerint 2020 előtt tutira nem telepítenek új atomfegyvereket Németországba

külföld
2015 szeptember 24., 04:46
comments 38

Washingtonban határozottan cáfolták szerdán azokat a német sajtóértesüléseket, amelyek szerint az Egyesült Államok új típusú atombombákat telepít az idén a nyugat-németországi Büchel település melletti légi támaszpontra.

Shelley Laver, az energetikai minisztérium mellett működő atombiztonsági hivatal (NNSA) helyettes szóvivője azt mondta, hogy „nincs szó semmilyen új típusú amerikai atomtöltetek telepítéséről az idei évben” Németországba.

A Washington által megvalósítandó tervek szerint a 2020. pénzügyi évnél korábban nem kezdődik meg a B61-12 típusú atomtöltetek sorozatgyártása, ezért nem fedik a valóságot azok a sajtóhírek, hogy az idei naptári év végéig Németországba telepítenek ilyen atomtöltetek hordozására képes rakétákat.

A ZDF német televízió kedden számolt be arról, hogy értesülései szerint az Egyesült Államok húsz B61-12 típusú atombombát szállítana a Büchel légi támaszpontra, hogy modernizálja az ottani nukleáris állományát. A ZDF értesülései szerint az új típusú bombáknak jóval nagyobb pusztító erejük van, mint azoknak, amelyek jelenleg a bázison vannak.

photo_camera A német légierő egyik vadászgépe gyakorlaton (AFP)

A német törvényhozás 2010-ben még arról döntött, hogy az országban állomásoztatott amerikai atomfegyvereket kivonják, a ZDF szerint ezzel szembemenni látszik az, hogy a Büchel támaszpont már meg is kezdte a fegyverek fogadásának előkészületét.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő erre reagálva arra figyelmeztetett szerdán, hogy ez a lépés felboríthatja a stratégiai egyensúlyt Európában, és magától értetődően Oroszországnak is megfelelő válaszlépéseket kell tennie. Orosz katonai források azt közölték az Interfax hírügynökséggel, hogy

Oroszország nukleáris töltet célba juttatására képes rakétarendszereket telepíthet a Lengyelországgal határos Kalinyingrádi területre, ha az Egyesült Államok új típusú atombombákat szállít a német támaszpontra.

Az orosz Iszkander-M típusú orosz rakétarendszer hadászati nukleáris rakétákat is képes célba juttatni, 50 és 500 kilométer közötti távolságban tud megsemmisíteni ellenséges célpontot.
Hans M. Kristensen, az Amerikai Tudósok Szövetségének (FAS) nukleárisfegyver-szakértője szerint az Egyesült Államoknak jelenleg mintegy 180 darab hadászati atomfegyvert állomásoztat öt európai országban, Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.