Érpatak polgármesterének nem jött be a róla forgatott film

FILM
2015 szeptember 26., 18:49
comments 556

Pótszékek bevetésére is szükség volt, úgy megtelt az Uránia mozi díszterme a holland-izraeli Benny Brunner "Érpataki-modell" c. filmje alkalmából, amit másodjára a vetítettek le az idei Budapeti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál (Budapest International Documentary Festival) műsorán. (A filmről elsőként a 444 közölt kritikát, itt.)

A vetítésre elfogadta a szervezők meghívását Érpatak polgármestere, a film főszereplője, Orosz Mihály Zoltán is, aki ezúttal otthon hagyta jól ismert historikus öltözetét, és szokatlan öltöny-nyakkendő kombinációval lepte meg az újságírókat. Feldúltan nyilatkozott az RTL, és a 24.hu kamerái előtt – a liberális szennymédia volt a legenyhébb kifejezés, amit használt.

IMG_0648

Politikusok is feltűntek a jegyért kígyózó sorban: Lendvai Ildikó, Pokorni Zoltán is kivárta a sorát. A nagy érdeklődés annak is volt köszönhető, hogy Orosz a hét közepén körbeküldött egy sajtóközleményt, amiben azt írta: miután az RTL Klub tudósításából arról értesült, hogy a rendező gyülöli a nacionalizmust, a róla készült film díszvetítésére tüntetést szervez, ahova várja

"azokat az elkötelezett hazafiakat, akik el akarják mondani véleményüket a nemzeti eszméket gyűlölő rendezőnek, nagy szeretettel várjuk, hogy közösen, mi is kifejthessük véleményünket a nacionalizmusról és a hazaszeretetünkkel kapcsolatban."

Felháborodása elég furán vette ki magát, miután a film alapján nagy kedvvel állt a rendezők rendelkezésére, és állt bele a szerepbe.

A felhívás a kuruc.info széljobbos portálra is kikerült; emiatt kisebb riadalom keletkezett a szervezők köreiben, akik végül regisztrációhoz kötötték a jegyvásárlást. Végül alig pár Orosz-szimpatizáns verődött össze a mozi előtt, csak a kezdésre esett be egy kisebb csapattal az epizódszerepet játszó Zagyva György Gyula, és foglalta az első sor nagy részét.

IMG_0645

Meghívottként ott volt a vetítésen Szöllősi Gábor , a TASZ érpataki munkatársa, aki a jogfosztottakat képviseli a 76 perces film során. Édesanyjával, aki szintén szerepel a filmben, és nehezen bírt könnyeivel a vetítés során, közösen érkezett az Urániába. Szöllősi Orosz fő helyi ellenlábasa – ők ketten több tucatnyi perben állnak egymással szemben; a film során is többször összeszólalkoznak. Végül se a film vetítése, se az azt követő, a rendezővel történt beszélgetés alatt nem volt balhé, sőt, szép közjáték díszítette a vetítés utáni kérdés-feleletet:

egy néző külön megtapsoltatta a Raoul Wallenberg-díjjal kitüntetett Szöllősi Gábort, az érpataki elesettek érdekében végzett munkájáért.

A Zagyva-sorból azért sorozták kérdésekkel a rendezőt: egy úr például felháborodásának adott hangot a film szélsőséges hangvétele miatt, és tagadta, hogy a magyarok és a cigányok nem élnek békében Érpatakon. Brunner erre azt a rövid választ adta: szerinte ideje lenne felismerni, hogy igenis a cigányok is magyarok. Szöllősi, aki Érpatakon egyébként eleve rendőri védelem alatt áll, a film végeztével azonnal távozott.

Egy rendező szerint a rendőrök szóltak a TASZ aktivistájának: biztonsága érdekében eggyel korábbi vonattal térjen vissza Érpatakra, mert könnyen lehet, hogy az Oroszt pártolók "valahol megvárják".

Később, a vetítés után, megkérdeztük Zagyvát, készülnek-e hasonló akcióra, de azt mondta, szó sem volt ilyesmiről, van baja Szöllősinek elég.

"Majd megtalálja a Jóisten Szöllősit, ha akarja"

– tette hozzá, és külön kérte, hogy ezt írjuk is le. Így végül elmaradt a sokat ígérő Orosz-Szöllősi vita, de a polgármester pár mondat erejéig azért felment a színpadra. Alaposan ki is fütyülte a publikum. Koncepciós filmkészítésről beszélt: szerinte a rendező a jól ismert szélsőliberális kotta alapján forgatta le a filmet.

photo_camera A színpadon Orosz Mihály Zoltán és Benny Brunner. Az elsősorban kék ingben Zagyva György Gyula.

Az "Érpataki-modell" látszólag objektívan próbálja bemutatni a falu életét, folytatta Orosz, de valójában a rendező úgy válogatta a jeleneteket, hogy azok megfeleljenek a nemzetközi ügynökhálózat (liberális jogvédők, újságírók) által mantrázott nézeteknek. Végezetül kitért a már távozott ("rózsadombi villából reklámozott") Szöllősire, hogy tudja meg mindenki: az aktivista 2010-ben és 2014-ben is elindult ellene a község vezetéséért, és 900 szavazatból elsőre 38, másodjára 31 szavazatot sikerült szereznie.

Balhé tehát nem volt, de az első sor azért nehezen viselte a helyzetet. Zagyva például a teremből való távozás alatt odaszólt Pokorninak, hogy valójában a kormány felelős a filmben bemutatott állapotokért. Megkérdeztük Zagyvát, mire gondolt, mire ő azt mondta: a gyámhivatal a kormányzat irányítása alatt áll, így az, hogy hány gyereket és honnan visznek el az illetékesek, nem a polgármester felelőssége. Szerinte a legtöbb polgármester nem jelzi a hatóságoknak, ha gyerekek elégtelen körülmények között élnek, és Orosz csak a törvények szerint cselekedik, amikor ilyen esetekben bejelentést tesz. Azt is megtudtuk, hogy az öltöny-nyakkendőben közlekedő "új Orosz Mihály Zoltán" már féléves, és a polgármester a historikus jelmezei helyett újabban rendre így lép a nyilvánosság elé.

Pokorninak egyébként, aki tavaly támogatta is a fesztivált, és idén is lelkes látogatója BIDF-nek, bejött a film.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.