A varsói orosz nagykövet részben visszavonta azt a kijelentését, hogy a lengyelek tehetnek a második világháború kitöréséről

külföld
2015 szeptember 28., 11:09
comments 74

Bekérették hétfőn a lengyel külügyminisztériumba Oroszország varsói nagykövetét a Lengyelország második világháborús szerepére vonatkozó kijelentései miatt, Szergej Andrejev részben visszavonta korábbi nyilatkozatát,

"nem elég pontosnak"

minősítve azt.

Andrejevet azután hívták be, hogy a TVN24 lengyel hírtelevíziónak péntek este adott interjúban azt mondta: Lengyelország a múlt század 30-as éveiben gátolta a Hitler-ellenes koalíció létrejöttét, ezért "részlegesen felelős" a második világháború kitöréséért. Annak a véleményének adott hangot, hogy a Vörös Hadsereg bevonulása Lengyelországba kelet felől 1939. szeptember 17-én - alig három héttel azután, hogy Hitler megtámadta Lengyelországot - nem agresszió volt, hanem a "Szovjetunió védelme alá vonta" a kelet-lengyelországi területeket.

photo_camera (RAFAL GUZ / PAP / AFP)

Az interjúban Andrejev azzal is vádolta Lengyelországot, hogy miatta jutottak az 1945 utáni legmélyebb pontjukra a lengyel-orosz kapcsolatok.

A lengyel külügyminisztérium épületéből távozva Andrejev az újságíróknak elmondta: az őt fogadó osztályigazgatóval tisztázta a helyzetet, elismerte, hogy televíziós megszólalása során "talán nem volt elég pontos", és szavait "szerencsétlenül interpretálták". Nem azt akarta mondani, hogy Lengyelország felelős a második világháború kitöréséért, hanem - Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik korábbi kijelentésére utalva - azt, hogy "a lengyel kormány 30-as évekbeli politikája okozta Lengyelország katasztrófáját".

"Nem akartam megsérteni a lengyel népet. Nagy tisztelettel tekintünk a lengyel nemzetnek a náci agresszióval szembeni hősiességére, a lengyel földalatti ellenállásnak a hitleri megszállókkal folytatott harcára, a (Vörös Hadsereggel szövetséges) Lengyel Hadsereg katonáira, akik vállvetve küzdöttek a szovjet hadsereggel a nagy honvédő háborúban"

- mondta. Hangsúlyozta, hogy hivatalos tiltakozó jegyzéket nem adtak át neki.

A lengyel külügyi tárca a találkozót követően közleményt adott ki, melyben az orosz nagykövet iránt szóban megfogalmazott határozott tiltakozásról tájékoztatott. A lengyel külügyminisztérium hamisnak és az úgynevezett nehéz ügyek munkacsoportjában dolgozó lengyel és orosz történészek által megállapított tényekkel ellenkezőnek minősíti Andrejev pénteki kijelentését.

Az orosz nagykövet bekéretése a múlt hét végén kezdődött diplomáciai viszály újabb felvonása. Ez azzal kezdődött, hogy egy északkelet-lengyelországi szovjet katonai temetőben ismeretlenek megrongáltak csaknem hatvan sírt. Pénteken emiatt az orosz külügyminisztériumba kérették Lengyelország moszkvai nagykövetét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.