Annyira betartjuk a schengeni szabályokat, hogy 84 ezer migránst egyáltalán nem regisztráltunk

POLITIKA
2015 október 01., 10:03
comments 213

A kormány a szerb zöldhatár lezárása óta minden nyilatkozatában bizonygatja, hogy Magyarország mennyire betartja a schengeni szabályokat. Ha tényleg betartanánk, az azt jelentené, hogy őrizzük a saját határainkat, aki meg azokon belép, azt regisztráljuk.

Ehhez képest Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt beismerte, hogy

a horvát határon érkezők közül 84 ezer embert nem regisztráltunk.

A horvát határon át alig 15 napja érkeznek tömegesen a migránsok, ennyi idő alatt kelt át 84 ezer regisztrálatlan bevándorló. Ez a 84 ezer ember a Magyarországon idén átáramló összes migráns (összesen 287 363 illegális határátlépő) majd harmada. Közben a Szerbia felől érkezők esetében még 97 százalékos a regisztrációs arány.

A most érkezőket Pintért szerint azért nem regisztráljuk, mert

abból indulunk ki, hogy az uniós tag Horvátország eleget tesz regisztrációs kötelességének.

Ehhez képest Szijjártó Péter többször támadta le Horvátországot, hogy nem regisztrálják a migránsokat. szóval Pintér szavaival ellentétben a magyar kormány tagjai nagyon is jól tudják, hogy Horvátországban (ami ráadásul nem is a schengeni zóna tagja) nincs regisztráció.

Arról, hogy mi készül a horvát határon, és hogy Magyarország tervez-e lezárni határátkelőket, mint ahogyan a szerb határon zárt le többet is, Pintér nem beszélt világosan. Nem mondta meg, hogy lesz-e lezárt határátkelő, de azt is mondta, hogy

akár csak egy részleges határzár esetén is megismétlődhetnek a röszkei események, azaz lesznek olyan felheccelt, radikális csoportok, amelyek ott is megkísérelhetnek majd betörni az országba.

(Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.