Trump hazaküldené a szíriai menekülteket

külföld
2015 október 01., 04:53
comments 35

Donald Trump, a közelgő amerikai elnökválasztás egyik republikánus jelöltje szeptember elején még arról beszélt a Fox Newsnak, hogy szerinte az Egyesült Államoknak több menekültet kellene befogadnia. A milliárdos vállalkozó véleménye azonban úgy tűnik, megváltozott. Egy New Hampshire-ben tartott beszédében azt mondta, ha elnök lesz, visszafordítja azokat a szíriaiakat, akiknek befogadását vállalná az Egyesült Államok.

„Hallom, hogy be akarunk fogadni 200 ezer szíriait. És ők lehetnek... hallgassanak ide, ők simán lehetnek az ISIS tagjai is.”

A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint legjobban álló republikánus elnökjelölt 200 ezer fős hadseregként írta le a szíriaiakat, és azt mondta, hogy még most figyelmezteti őket: ha ő elnök lesz, akkor visszaküld minden szíriait, akik tömeges migráció keretében érkeznek az Egyesült Államokba.

Trump hatalmas hangsúlyt fektet kampányában a bevándorlásra, a mexikói határra például falat építene, és a délről érkező migránsokról rengeteg rosszat mondott már. Korábban valószínűleg azért beszélt arról, hogy több menekültet kellene befogadni, mert ezzel akarta ellensúlyozni a délről érkező bevándorlókkal szembeni nagyon kemény nézeteit. Most viszont a szíriaiakra is kiterjesztette a szigort.

A szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta az USA 1500 szíriait engedett letelepedni. A demokrata párt több politikusa sürgette, hogy az Egyesült Államok növelje ezt a számot, Hillary Clinton demokrata elnökjelölt például akár 65 ezer szíriai befogadását is el tudná képzelni. John Kerry jelenlegi külügyminiszter pedig szeretné elérni, hogy az USA több menekültet fogadjon be a világ minden tájáról. A jelenlegi évi 70 ezres keretet jövőre 85 ezerre, 2017-re pedig 100 ezer főre emelnék. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.