Ferenc pápa elkerüli Magyarországot

vallás
2015 október 02., 07:50
comments 155

Egy pápai vizit Magyarországra már régóta esedékes, amikor 2013-ban Áder János a Vatikánban járt, és meginvitálta a pápát Budapestre, akkor a 2016-os év merült fel. Veres András szombathelyi püspök még tavaly is arról beszélt, hogy 2016-ban érkezhet a pápa Magyarországra.

Most viszont a Bors ír arról, hogy elkészült a pápa hivatalos programja 2016-ra, és ebben egyelőre nincs benne Magyarország. Viszont a pápa megy Lengyelországba, Örményországba és Máltára is. A lap szerint a döntésben szerepet játszhat, hogy az utóbbi időben a magyar kormány menekültellenes intézkedéseket lépett meg és a magyar katolikus egyház vezetősége sem volt a helyzet magaslatán, miközben a pápa többször kiállt a menekültek megsegítésének fontossága mellett, és az egyházköröket is felszólította, hogy fogadják be a menekülő embereket.

Erre válaszolta azt Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, hogy Ferenc Pápának fogalma sincs róla, miről beszél.

A lap hetek óta próbál reakciót kérni a Köztársasági Elnöki Hivataltól és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától, de eddig sikertelenül.

A pápa magyarországi látogatását állítólag az oroszok is szerették volna, mert Ausztriában vagy Magyarországon látnák elképzelhetőnek, hogy Ferenc pápa és Kirill pátriárka, az orosz egyházfő, találkozzanak

A 1,2 milliárd hívőt számláló római katolikus egyház és világ 250 millió ortodox keresztényéből 165 milliót képviselő orosz ortodox egyház vezetői még sosem találkoztak személyesen, az esemény így óriási lépés lenne a nyugati és keleti kereszténység közeledésében. Ilyen jelentőségű találkozó lehetősége sem merült eddig fel az 1054-es egyházszakadás óta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.