Mire képes a csodálatosan gusztustalan emberi test?

érdekes adat
2015 október 02., 19:23
comments 183

Kik vagyunk, honnan jöttünk, és hová tartunk? Valószínűleg nem fogjuk megtudni sosem. Arról viszont bőséges statisztikák állnak a rendelkezésünkre, hogy az életünk során mi mindent érhetünk el, mégis ritkán gondolunk bele, hogy a puszta létezésünk mennyire terheli meg a Földet, azaz mekkora az ökológiai lábnyomunk.

Na most sem erről lesz szó.

Kizárólag arról, hogy egy átlagos ember – vagy ahol lehet tudni, egy átlagos magyar – teste micsoda elképesztő mennyiségeket produkál egy teljes élet folyamán. Fiziológiai adatok, amik eddig nem jutottak az eszedbe, mert vagy undorítónak találtad a témát, vagy bele se mertél gondolni.

photo_camera Giorgione: Alvó Vénusz (kb. 1510) (Fotó: Wikimedia Commons)

1. Egy élet sara

A Truth About Poop című könyv szerint egy átlagos felnőtt minden 5,44 kilójára jut napi 28,35 gramm széklet. Egy átlagos magyar felnőtt testsúlya kb. 79,67 kg, azaz napi 414,95 grammot szarik. Tehát évente 151,45 kilót. Magyarországon az átlagos születéskor várható élettartam 75,5 év, azaz:

Egy átlagos magyar az élete során több mint 11 434 kilót szarik.

south park szar

Ez kb. olyan nehéz, mint egy kéttengelyes mezőgazgasági pótkocsi vagy egy kerekes markológép. Természetesen ez nem egyenletes, gyerekként még kevesebbet, idős korban pedig ritkábban termelünk, de erőnk teljén még túl is teljesíthetünk. (További érdekességek itt olvashatók a szarról.)

2. Hídnyit kopaszodunk

Az orvosok szerint az a normális, ha egy nap 50-100 szál hajunk hullik ki. (Ezek nagy részét természetesen folyamatosan pótoljuk is.) Eszerint egy élet során – ha nem számoljuk bele a kisbabakort és hogy időskorban a kevesebb hajunk lassabban is nő vissza – egy egészséges magyar ember legalább 1 377 875 legfeljebb 2 755 750 hajszálat veszít. Egy átlagos hajszál 0,1 milliméter vastag, tehát ha szorosan egymás mellé tesszük egy embernek az élete során kihullott hajszálait, a műalkotás akár 275 méter széles is lehet.

Éppen ilyen hosszú a franciaországi Pont du Gard római kori vízvezeték.

photo_camera Fotó: Benh Lieu Song / Wikimedia Commons

3. Medencényi húgy

Egy átlagos felnőtt egy év alatt 511 litert vizel, azaz egy rendes magyar ember 75,5 év alatt 38 580 litert hugyozik. Tehát megtöltené ezt a tartálykocsit, és 580 liter még ki is folyna:

4. Ennyi bőrt viszünk vásárra

Egy év alatt kb. 4 kg bőrt vedlünk, így 75,5 év alatt 302 kilót veszítünk. Ilyen lenne négyszer megemelni ennyi bőrt:

5. Tengernyi csula

Egy átlagos ember 0,75-től 1,5 literig termelhet nyálat egy nap, ami évente 273,75-547,5 liter. Tehát:

életünk során valahol 20 668 és 41 336 liter közötti nyálmennyiség folyik le a torkunkon.

simpsons homer nyál

6. Csatakos az emberiség

Normális esetben a testünk közel 1 liter izzadságot termel naponta, de ennek a nagy része elpárolog, így észre se vesszük.

Életünk során 27 557,5 litert izzadunk.

izzadtság beteg

Még ez a 27 köbméteres teherautó sem tudná elszállítani az összeset. Pedig ez semmi ahhoz képest, amit egy versenysportoló termel, vagy az, aki melegebb országban éli le az életét.

7. Égig érő körmök

A kezünk egy-egy ujján évente 3,6 cm köröm nő, tehát egy egész élet alatt 271,8 cm. De tíz ujjra számolva ez összesen 27,18 méter. Ehhez még hozzávehetjük a lábujjainkon növő körmeinket, amik negyed olyan gyorsan nőnek (ez összesen kb. 6,8 méter), így kijön, hogy egy élet során akár 34 méter körmünk is nőhet. Ilyen magas a hongkongi Buddha-szobor:

photo_camera Fotó: Thorsten / Wikimedia Commons

8. A csapból is takony folyik

Ha beleszámoljuk, hogy télen sokkal többet termelünk, akkor is elmondhatjuk, hogy naponta átlagosan 240 milliliter, azaz kb. egy csészényi orrváladékot termelünk, aminek a nagy része lefolyik a torkunkon. Ez évi 87,6 liter, tehát egy egész élet elég arra, hogy 66 hektoliter nyákot termeljünk, ami 49 gönci hordóba férne bele. (Azt lehetetlen megmondani, hogy ebből átlagosan mennyi távozik az orrunkon át.)

tüsszentés

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.