Átkeresztelik Tápén a Zsukov teret, méghozzá Zsukov térre

politika
2015 október 03., 14:11
comments 271

A szegedi közgyűlés jobboldali tagjai ötödször is belefognak, hogy a tápai Zsukov tér nevét lecseréljék. A delmagyar.hu cikke szerint a legutóbbi kísérlet júniusban zajlott, akkor a KDNP-s Póda Jenő vitatkozott a körzet szocialista képviselőjével, Szécsényi Ferencnével. Szécsényi végül megkérte a KDNS-s politikust, hogy győzze meg a tér lakóit, mégiscsak az ő otthonukról van szó.

Csütörtökön volt a lakógyűlés, a hét ház 12 lakója jött össze. A KDNP-s politikus nekik érvelt arról, hogy az egykori szovjet marsall vállalhatatlan szereplő, nem maradhat a neve. Bár ő matematikus, ezért történészi vitát nem akart erről nyitni.

Póda felidézte, hogy a felszabadító/megszálló (kinek kinek ízlése szerint, tette hozzá) orosz csapatok parancsnoka volt, 1956-ban pedig döntő szerepe volt a forradalom leverésében. Szerinte 24 évet késett az átnevezés.

A lakók ugyanakkor nem akartak átnevezést, főleg praktikus okokból. Új papírok kellenének, macerás az ilyesmi. De volt, akinek történelmi kifogása akadt: szerinte a török nagykövetségen az amerikaiak szólították fel eleve a szovjeteket, hogy vonuljanak be Magyarországra. Egy másik lakó szerint pedig Zsukov nem szerepel az MTA által nem javasolt listán.

Végül egy egykori kosárlabdázó, jelenlegi programozó Pávlicz Gábor oldotta meg a kérdést:

"Nevezzük át a teret Zsukov térnek! Hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon, az internetet böngészve találtam egy Gennagyij Zsukovot. A professzor a Nemzetközi Űrtörvénykezési Hivatal elnöke volt, 1924-ben született, tavaly halt meg. Ha az ő nevét venné fel a tér, akkor csak a névmagyarázó kistáblát kellene lecserélni."

- idézte fel hozzászólását a délmagyar.hu. Pávliczot megtapsolták, felesége arcon csókolta, Póda Jenő pedig azt mondta, hogy

Erre nem gondoltam. Szellemes, ügyes. Kihúzná a dolog méregfogát. Ha nincs kivetnivaló az életrajzában, én elfogadhatónak tartom – mondta, miközben átvette a tudósról szóló angol nyelvű leírást. A lakosok azt mondták, ha Zsukov az űrhivatalnak megfelelt, nekik is jó lesz. Ezt a javaslatot terjeszti be a képviselőjük, Szécsényi Ferencné a jegyzőnek.

- zárul az év egyik legabszurdabb cikke.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.