link Forrás

Ma éjfélkor lesz 25 éves Nagy Németország

Történelem
2015 október 03., 09:12
comments 102

1990. október 3. fontos nap a világtörténelemben, ekkor deklarálták a kelet-német tartományok csatlakozását a Német Szövetségi Köztársaságot, azaz Nyugat-Németországhoz, ami ebben a pillanatban meg is szűnt Nyugat-Németországnak lenni.

Helyette egy Németország lett.

Ennek még David Hasselhoff is iszonyatosan örült:

Sokan még közvetlenül az újraegyesítés előtt sem hittek abban, hogy ez lehetséges, Európa egyik fele nem hitte volna, hogy az NSZK-nak sikerül integrálni a fejletlenebb kelet-német tartományokat, és sokan náciveszéllyel riogattak, mondván, hogy ha Németország egységes, idővel mindig valami galibát csinál Európában.

photo_camera 1989 novemberében a kelet-berlini határőrök parancsra új átkelőt nyitottak a falon. Pár hónap múlva már a fal se kellett. (AFP)

Ehhez képest ez a 25 év egészen szép rendben eltelt Európában. Igaz, a felzárkóztatás miatt a kilencvenes évek elején kicsit megroggyant a német gazdaság, de ez a kiigazítás már alig látszik.

De ne is a gazdaságról meg a politikáról beszéljünk, inkább próbáljuk meg átérezni, hogy milyen óriási öröm lehetett németnek lenni az újraegyesítés éjszakáján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.