Százezren tüntettek Bécsben a menekültekért, az "orbanizáció" ellen

külföld
2015 október 04., 07:54
comments 831
photo_camera Százezernél is többen demonstráltak szombaton Bécsben a menekültek mellett.
AFP PHOTO / PATRICK DOMINGO

Százezernél is többen, a rendőrség becslései szerint akár 120 ezren demonstrálhattak szombat este a bécsi Hősök terén a menekültek mellett. A tüntetésen felszólalt az osztrák köztársasági elnök, Heinz Fischer is. "A lehető legvilágosabban fogalmazok: nem fordítok hátat azoknak, akiknek aggályaik és félelmeik vannak, de hátat fordítok mindazoknak, akik akár gazdasági, akár politikai hasznot próbálnak húzni a menekültek szenvedéséből" - mondta.

A rendezvény egyik szónöka, Konstantin Wecker német dalszerző Orbán Viktort is megidézte. "Üdvözlet Münchenből, ahol, ha ennyien nem is, de ezrek tüntetnek München orbanizációja ellen" - mondta. Wecker nem az egyetlen művész volt a fellépők között. Koncertet adott a Toten Hosen punkzenekar és Conchita Wurst transz művésznő is.

Bécsben a jövő vasárnap tartanak önkormányzati választást. A felmérések szerint a városban fej-fej mellett állnak a szociáldemokraták a szélsőjobboldali Szabadságpárttal, amely akár a főpolgármesteri posztot is megszerezheti. Ez nagy fordulat lenne az osztrák belpolitikában, melynek hatására akár fel is bomolhat az országot vezető nagykoalíció. Ha előrehozott választásokat tartanak, azon a szociáldemokraták a harmadik helyre szorulhatnak a jobbközép Néppárt és a szélsőjobb mögött, ami minden bizonnyal komoly változást hozhat az osztrák menekültpolitikában - Ausztria ezidáig felemás válaszokat adott, de lényegében szerb-horvát-magyar mintára maga is csak továbbutaztatja az országba érkező menekülteket Németország felé. (Via Der Standard)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.