Nőverő Ön? Sajnáljuk, nem látjuk itt szívesen

családon belüli erőszak
2015 október 05., 12:35
comments 278

Igen, egyelőre még szokatlannak számít, hogy nemcsak drogügyek, terrorizmus gyanúja, vagy egyéb khm, cselekmények utasíthatják el valaki vízumkérelmét, hanem akár azért is, mert hírhedt nőgyülölő, vagy elítélték már családon belüli erőszakért, esetleg csak posztolt egy videót, amin épp nőt ver.

A Rihannát hat évvel ezelőtt csúnyán megverő és halálosan megfenyegető énekes, Chris Brown négyállomásos turnét tervez az országba, de úgy tűnik, ezúttal nem fogják beengedni. A felfüggesztett börtönbüntetés, a közmunka és mindenféle terápiák után úgy látszik, van itt még valami, amivel újabban számolnia kell: Ausztrália az utóbbi időben nem látja szívesen a nőket bántalmazókat és emberszámba nem vevőket.

A Slate beszámolója végigveszi, kiket érintett eddig az új ausztrál vízumpolitika: visszaeső bántalmazó Floyd Mayweather is hiába folyamodott vízumért, akit háromszor ítéltek el eddig családon belüli erőszakért, és egyszer a volt barátnője elleni zaklatásért. Nem engedték be a pókerjátékos/instagram sztár Dan Bilzeriant sem, aki viszont arról posztolt videót, hogy megütött egy nőt egy klubban Miamiban. A PUA-mozgalom egyik vezéralakja, Julien Blanc pedig kénytelen volt megszakítani előadás-sorozatát, amikor olyan mértékű tiltakozás fogadta rasszista és nőellenes videói miatt, hogy a korábbi ausztrál kormány visszavonta a vízumát.

Az ausztrál munka- és nőügyi miniszter úgy nyilatkozott az Chris Brown ügye kapcsán, hogy ha családon belüli erőszakot követsz el és utazgatnál a világban, akkor bizony lesz olyan, hogy egy ország azt mondja, hogy nem lát szívesen egy ilyen embert.

A családon belüli erőszak nemzeti szégyen

A kitiltási ügy azért is kapott ekkora nyilvánosságot, mert a vízumkérelem visszautasításával közel egyidőben, szeptember végén jelentette be az új miniszterelnök, Malcolm Turnbull, hogy 100 millió ausztrál dolláros (közel húszmilliárd forintos) áldozatvédő programot indít a családon belüli erőszak megfékezésére. Sajnos valóban meglehetősen gyakori a családtagok fizikai bántalmazása az országban. A kormányfő nem túlzott, amikor nemzeti szégyennek nevezte és válsághelyzetnek minősítette a helyzetet, hogy a 23 millió lakost számláló országban ebben az évben eddig 63 embert ölt meg partnere, vagy családtagja, és közvetlenül a bejelentés előtti három napban két felnőtt nő, egy kislány és egy csecsemő lett családon belüli erőszak áldozata.

A százmilliós program keretében nemcsak figyelemfelkeltő kommunikációs kampányokat készítenek, de országszerte otthoni kábeltévés, és GPS-alapú jelzőrendszereket hoznak létre, az itthon is már néhány fővárosi kerületben használt pánikgombokat, és mobiltelefonokat adnak a legveszélyeztettebbeknek, képzéseket indítanak a hivatalnokok és a rendőrök számára, hogy megfelelően tudják kezelni az áldozatok bejelentéseit.

Továbbá - figyelem- 2 millió ausztrál dollárt költenek arra, hogy kifejezetten férfiak számára lelkisegély-vonalat létesítsenek. A Men's Line azoknak a hívását várja, akik segítséget kérnek az indulataik kezeléséhez.

Mindez nem a liberális kormányfő dilije, az ellenzéki Munkáspárt is elkészítette a maga némileg szerényebb, 70 millió dolláros progamját a családon belüli erőszak megfékezésére.

Egyre több országba nem engedik be a családtagjaikat bántalmazókat

Nagyon úgy fest, hogy nem Ausztrália az egyetlen állam, ahol sok más bűncselekmény mellett a családon belüli erőszak is indok a belépési kérelem elutasítására.: a szintén a Brit Nemzetközösséghez tartozó kanadai, az új-zélandi és a brit hatóságok is megtagadták már Browntól a belépést, és ennek nem feltétlenül van köze ahhoz, hogy Rihanna szülőhazája, Barbados is a nemzetközösség tagja. A britek ugyanis néhány hónapja - tiltakozás hatására - szintén nem engedték Julien Blancot beutazni az országba, hogy fellépésein a meglehetősen agresszív, és kicsit sem kölcsönös beleegyezésre épülő csajozási technikákat oktasson.

Brownnak 28 napja van fellebbezni a döntés ellen. Az stábja egyelőre reméli, hogy az ausztrál hatóságok figyelembe veszik Brown személyiségfejlődését, jóemberségét és hogy nagyon szeretne játszani az ausztrál rajongóinak.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

<br>

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.