620 milliárd dollárnyi adó megfizetését kerülik el a legnagyobb amerikai cégek

külföld
2015 október 06., 06:40
comments 100

A legnagyobb amerikai vállalatok háromnegyede nyitott offshore számlákat, hogy kevesebb adót kelljen fizetniük az Egyesült Államokban, állapította meg kég amerikai civil szervezet, az Igazságos Adózás Központ és az Amerikai Közérdek Kutatócsoport és Oktatási Alapítvány.

A két szervezet a Fortune 500 listán szereplő vállalatok könyvelési adatai alapján azt állítja, hogy az ötszáz legnagyobb cég együtt összesen

2100 milliárd dollárnyi vagyont menekített ki az országból, ami után 620 milliárd dollár adót kellene fizetniük.

Az előbbi az éves magyar GDP 15-szöröse, utóbbi 4,5-szerese.

A legtöbb, 59,2 milliárd dollárnyi adó (a magyar GDP 43 százalékáról beszélünk) megfizetését az Apple kerülte el, a techóriás 181,1 milliárd dollárt tart külföldön. A GE 119 milliárdot rejtett el 18 adóparadicsoban, a Microsoft 108,3 milliárdot öt adóparadicsomban, a Pfizer pedig 151 leányvállalatánál rejtett el 74 milliárd dollárt.

A szervezetek felmérése szerint az ötszáz legnagyobb amerikai vállalatból 358 optimalizálta így az adózását, ezeknek összesen 7622, adóoptimalizációs célból létrehozott leányvállalata van. A cégek közül 57 ismerte el, hogy összesen 184,4 milliárd dollárnyi adó megfizetését kerülte el az offshore-trükkel - ezek külföldön átlagosan 6 százaléknyi adót fizetnek, míg az Egyesült Államokban 35 százalékot kéne fizetniük. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.