Feltűnően hosszú fanszőrzete van az újonnan felfedezett patkányfajnak

TUDOMÁNY
2015 október 06., 09:06
comments 67

Új patkányfajt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport az Indonéziához tartozó Sulawesi sziget egyik északi, hegyek szabdalta félszigetén.

A patkány első ránézésre semmi különös:

ronda, csupasz farka, patkányszerű teste van, és még méretre is csak akkora, mint egy átlagpatkány.

photo_camera A rendkívül hosszú fanszőrzetű patkány.
Fotó: Museum Victoria

De van egy különös, ráadásul egyből szembeötlő tulajdonsága:

rendkívül hosszú a fanszőrzete.

A kutatócsoport egyik tagja, Kevin Rowe, az ausztrál Museum Victoria emlősológusa szerint a hosszú fanszőrzet nem teljesen egyedi az állatvilágban, Ausztráliában például léteznek olyan, ugrálva közlekedő fajok, amelyekre ez jellemző - bár azt, hogy milyen előnnyel járhat egy alapvetően ugrálva közlekedő állatnak, hogy hosszú a fanszőrzete, még nem sejtik.

"Talán a szaporodást segíti valahogy" - találgatott Rowe, aki arról is tájékoztatta az érdeklődő közvéleményt, hogy

a hímeknek és a nőstényeknek egyaránt feltűnően hosszú a fanszőrzetük.

A különösen hosszú fanszőrzetű patkányok, mint mondtam, minden más tekintetben átlagosnak számítanak. Farokkal együtt 45 centisre nőhetnek meg, súlyuk elérheti a negyed kilót, a pofájuk pedig nem rondább egy átlagosan ronda patkányénál. (Via Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.