Így búcsúznak a pártok Göncz Árpádtól

Tbg
POLITIKA
2015 október 06., 13:13
comments 96

A Fidesz elnökségének a nevében - Orbán Viktor aláírásával jelent meg - rövid közlemény Göncz Árpád halálhírére reagálva:

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége együttérzését fejezi ki Göncz Árpád elnök úr családjának. Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben a volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett.

Gyurcsány Ferenc valamikor miniszterelnök Facebook-oldalán búcsúzott személyesebb hangvételű posztban, többek között ezt írta:

Bölcsebb volt annál, hogy tanácsot adjon, inkább csak kérdezett. Nem azért, hogy neki válaszoljak, hanem hogy a válaszokkal én találjak rá önmagam helyes útjára.

A rendszerváltás liberális pártja, az SZDSZ már nem létezik, ezért közleményt nem is adtak ki. Valamikor pártelnökük, a jelenleg a Liberális Párt színeiben egyedül politizgálgató Fodor Gábor emlékezett meg a köztársasági elnökről, ezt írta:

Személyében egy igazi államférfit és egy valódi liberális demokratát veszítettünk el.

A Jobbik ennél rövidebben már nem is fogalmazhatott volna, persze érthető, talán ez a párt áll a legtávolabb Göncztől, a teljes közlemény

K Ö Z L E M É N Y

Részvétnyilvánítás Göncz Árpád halálára

Ezúton fejezzük ki részvétünket az elhunyt Göncz Árpád családja felé.

Jobbik Magyarországért Mozgalom

A szocialista párt pártként nem reagált még, de Szívből gyászolom Göncz Árpádot. A védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű s közben végtelenül bölcs és művelt államférfi. Tóbiás József elnök búcsúposztját átvette, részlet:

„A hatalomhoz való viszonyunk az, amin megmérettetünk. Azon, hogy ki mire használta. És hogyan." - mondta és elnöki pályafutása örök mérce lesz minden politikusnak a hatalomhoz való egyedül lehetséges és tisztességes viszonyhoz.

A Szigetvári Viktor és Juhász Péter nevével fémjelzett Együtt így búcsúzott:

"Korának jelentős formálójaként nem csupán nagy érzékenységgel szemlélte, de aktívan alakította is a kort, amelyben élt. Egy nagyon nehéz időszakban jelentett igazodási pontot mindnyájunk számára, és ezt jelenti halála után is."

A Párbeszéd Magyarországért párt, amely szellemiségében ugyancsak közel érzi magához Gönczöt így fogalmazott:

"Göncz Árpád, annak ellenére, hogy ő volt az ország első embere, sohasem éreztette, hogy ő az emberek felett állna, épp ellenkezőleg: őszinte humánummal és empátiával együtt érzett, együtt élt velük, velünk. Ilyen egy igazán nagy formátumú államférfi. Pótolni senki sem tudja, de milliók őrzik majd az emlékét.
Mi is."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.