Börtönben élő elítéltek győzték le vitában a Harvard csapatát

oktatás
2015 október 07., 12:11
comments 124

Pár hónappal azután, hogy megnyerték a nemzeti bajnokságot, a Harvard egyetemi vitacsapata kikapott egy rakás New York-i rabtól. 

A versenyre a város egyik börtönében került sor, ahol az elítéltek a közeli Bard főiskola kurzusaira járhatnak át, és ahol többen alakítottak egy vitaklubot. Ezeknek a kluboknak hatalmas hagyománya van az Egyesült Államokban, minden magára valamit is adó egyetemnek kell legyen egy vitacsapata. A börtönválogatott pedig úgy döntött, hogy meghívja az ország aktuálisan legjobb csapatát.;

A börtöncsapat eddig sem volt amúgy eredménytelen, győzték már le az amerikai hadsereg csapatát és a vermonti egyetem vitaklubját is. Most pedig jött a legnagyobb falat, a harvardi csapat legyőzése. 

A rabok oktatását ellátó főiskola tanárai nem voltak meglepve az eredmény hallatán, szerintük ugyanis az elítéltekre is ugyanazok a szabályok és elvárások érvényesek, mint összes diákjukra, és azt tapasztalták, hogy a börtönből hozzájuk érkező rabok komolyan is veszik az oktatást. 

A vitában végül veszítő harvardi csapat Facebook-oldalán gratulált a börtönválogatottnak, mint írták, kevés csapat van, akitől büszkeség kikapni, de most egy ilyen nagyon intelligens és felkészült csapattal hozta össze őket a sors. 

A Harvard elleni meccsen a raboknak egy olyan álláspontot kellett megvédeniük, amivel ők maguk sem értenek egyet: amellett kellett érvelniük, hogy az iskoláknak el kéne utasítaniuk az olyan diákok jelentkezését, akiknek a szülei illegálisan léptek be az országba. Az elítélteknek sikerült olyan szempontokat is felvetniük, amire a harvardi csapat tagjai nem gondoltak, végül pedig a független zsűri a börtöncsapatot hozta ki győztesnek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.