Embercsempészek elleni hadműveletet indít az Európai Unió

külföld
2015 október 07., 07:10
comments 89

Szerdától az Európai Unió hadihajói járőröznek a Földközi-tengeren, hogy embercsempészekre vadásszanak. Az EUNAVFOR MED nevű hadművelet már június óta folyik, de most lép a második fázisába. Az első fázis elsősorban arról szólt, hogy az európai rendőri erők minél több információt szerezzenek az embercsempész-hálózatokról. Ezeken az ismereteken is alapul a második fázis.

Hat hajó már most is a líbiai pertok közelében, nemzetközi vizeken járőrözik. A raj egy olasz repülőgép-hordozóból, egy francia fregattból, egy brit, egy spanyol és két német hajóból áll. Azért Líbiánál vannak, mert az Afrika irányából érkező migránsok túlnyomó többsége a Kadhafi uralmának megdöntése óta káoszba süllyedt országból indul el hajóval Olaszország felé.

A régióba október végéig még három, egy belga, egy brit és a szlovén hajó érkezik. Ezzel lesz teljes a kirendelt haderő, tehát 9 hajó, 4 repülő és 1318 ember teljesít majd itt szolgálatot.

A hajók a líbiai partokhoz minél közelebb mennek majd, a feladatuk az embercsempészek letartóztatása és a hajóik elkobzása lesz.

Az embercsempészek általában kisebb hajókban kísérik a nagyobb, migránsokkal megrakott járműveket, és miután a migránsok nemzetközi vizekre érnek, a csempészek gyakran visszafordulnak Líbia felé.

Az uniós hadművelet információszerző fázisában már 20 ilyen, csempészek által használt hajót azonosítottak, többek közt ezeket keresik most.

Az uniós hajók szinte teljesen blokád alá veszik Líbiát, csak Tripolinál hagynak szabadon egy szakaszt, hogy ne legyen teljes a zár.

Az unió még engedélyre vár az ENSZ Biztonsági Tanácsától a hadművelethez, és a líbiai hatóságok áldását is szeretné megkapni ahhoz, hogy líbiai vizekre is beléphessenek a hajói. (France24)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.