Hatalmas homokvihar pusztított szeptemberben, amiről szintén a szíriai polgárháború tehet

külföld
2015 október 07., 17:07
comments 37

Az előző hónapban egy komoly porfelhő borította be a Közel-Kelet egy jelentős részét, és szállt el egészen Ciprusig. Amerre járt, mindenhol fennakadást okozott: több tízezer szír menekültnek kellett a menekülttáborokban sátraikban maradniuk, Izraelben is voltak területek, ahol nem volt tanácsos utcára menni, Egyiptomban pedig kikötők zártak be. 

Damaszkuszban több mint 1200 embert kezeltek légzési problémákkal, több mint közülük 100 gyerek volt. Libanonban két halálos áldozata is volt a homokviharnak. 

Ez egy meglehetősen szokatlan jelenség volt, főleg az évnek ebben a szakaszában. Izraeli kutatók szerint nem véletlenül történt mindez: emberi eredetű homokviharról lehet szó, amit a szíriai és az iraki körülmények hívtak életre. 

NASA
photo_camera NASA

A Ben-Gurion Egyetem sivatagkutatással foglalkozó szakértői szerint a főleg tavasszal felbukkanó viharokhoz hasonló mostani jelenség szemcséi jóval nagyobbak voltak, mint amihez más viharok során szokva voltak, a homokvihar pedig a szokottnál alacsonyabban is haladt. 

A jelentés szerint a szíriai polgárháború lehet a magyarázat erre: egyrészt az országban gyakorlatilag mára megszűnt a mezőgazdasági termelés, a harcok pedig teljesen elpusztították a földeket. 

Ez csak egy újabb világos jele annak, mennyire lehetetlenült el a normális élet lehetősége az ötödik éve polgárháború sújtotta országban. Ez idő alatt több mint háromszázezer ember meghalt, a lakosság fele, mintegy 12 millió ember pedig elmenekült otthonából. 

A homokvihar stratégiai szempontból amúgy a ellenzéki erőknek jött kapóra, tombolása alatt a szíriai kormányzati erők légi ereje képtelen volt támadni, ez pedig segíthette az ellenzéki csoportokat, hogy újjáépítsék védelmi állásaikat. Igaz, azóta a vihar odalett, a szír erőkhöz pedig csatlakozott az orosz légierő is, azaz ez csak egy átmeneti előnyt jelentett. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.