Még mindig nem adtuk vissza a horvátoknak a túszul ejtett vonatjukat

migráció
2015 október 07., 13:11
comments 117

Azt hittem, a szerelvény már régen visszakerült Horvátországba. Remélem, hogy ez mielőbb megtörténik - válaszolt Áder János annak a horvát vonatnak a sorsát firtató kérdésre, amit a magyar hatóságok három hete foglaltak le a határon. A magyar köztársasági elnök horvát kollégájával, Kolinda Grabar-Kitaroviccsal tartott sajtótájékoztatót a Sándor-palotában. 

photo_camera Fotó: MTI

Ez volt az az akció, amikor a menekültekkel érkező 36 horvát rendőrt is leszállították a magyar rendőrök a vonatról. Bakondi György szerint fegyver is volt náluk, erről kiderült azóta, hogy nem volt igaz. Mindenesetre a horvát rendőröket regisztrálták, a menekülteket nem. A rendőröket visszaengedtük Horvátországban, a menekülteket azzal a lendülettel az osztrák határhoz vittük, a vonathoz viszont valamiért ragaszkodunk. A horvátokkal pedig minden eddiginél fagyosabb lett a viszonyunk.

Most, hogy Áder Jánost meglátogatta a horvát elnök, előkerült a vonat ügye. Áder azt mondta, hogy "remélhetőleg ez lesz a legsúlyosabb probléma a kétoldalú kapcsolatokban a jövőben".

A magyar államfő a sajtótájékoztatón előállt a migrációs akciótervével, ennek van 

  • rövid
  • közép
  • és hosszú távú szakasza.

Áder szerint mindez nemcsak az érintett országokra, hanem az egész nemzetközi közösségre ró feladatokat.

Rövidtávú: határvédelem megerősítése, az ellenőrzött belépés feltételeinek biztosítása minden EU-tagállamban, továbbá a gondoskodás a rászorulókról.

Középtávú: a görög-török határszakasz megerősítése, a válságövezet szomszédságában, már biztonságos országokban új menekülttáborok létrehozása, az EU forrásainak növelése a menekülttáborok létrehozására és fenntartására, a humanitárius szervezetek közötti együttműködés javítása, a rendőri szervezetek együttműködésének erősítése az embercsempész bandák eddigi korlátlan lehetőségeinek szűkítésére, valamint a szakszolgálatok kooperációjának fokozását a terrorveszély elhárítására.

Hosszútávú: az ENSZ-nek vissza kell emelnie a korábbi szintre a migránsoknak nyújtott támogatás összegét, és az uniónak folyamatosan biztosítania kell a menekülttáborok létesítésének és fenntartásának költségeit.

Mindeközben abban bízik, hogy hamarosan béke lesz a válságövezetben, és álláspontja szerint nemzetközi segélyalapot kell létrehozni, amely Szíria és a térség újjáépítését segítheti.

A két elnök a miniszterelnököktől és a külügyminiszterektől eltérően nem kezdett kölcsönös gyalázkodásba, Áder szerint horvát kollégájával egyetértettek a válság minden elemét illetően, így abban is, hogy egyszerre van szó humanitárius, bűnügyi és nemzetbiztonsági kérdésről, és aki bármelyik szempontról elfeledkezik, az súlyos politikai hibát vét.

Kolinda Grabar-Kitarovic hangsúlyozta: az utóbbi időben mintha árnyék vetült volna a magyar-horvát kapcsolatokra, de magyar kollégájával egyetértettek abban, hogy a migrációs válság nem ronthatja el a két ország viszonyát.

A migrációs válság nem Magyarország vagy Horvátország problémája, hanem az egész unióé és azoké az országoké, ahonnan kiindult a válság - vélekedett.

Kolinda Grabar-Kitarovic kiemelte a két országot összekötő barátság jelentőségét, és emlékeztetett: Magyarország mindig Horvátország mellett állt.

A horvát államfő részvétét fejezte ki Áder Jánosnak és a magyar népnek Göncz Árpád korábbi államfő halála miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.