Lajos, vegyél nekik egy nevetőgépet!

Média
2015 október 08., 12:31
comments 355



Mióta Simicska Lajos nadrágjában elsült a Közgép üzemanyagtartálya, példátlan virágzás indult el a jobboldali nyilvánosságban. 

A színtér legnagyobb publicistasztárja például láthatóan a fejébe vette, hogy megmutatja, milyen lenne, ha az Irigy Hónaljmirigy feldolgozná a Belga BKV című számát. Majd miután ezt tökéletesre csiszolta, váratlan húzásként nem főiskolai napokon kezdett el haknizni, hanem külpolitikai híreket dolgoz fel ebben a stílusban. 

A sikert látva a fiatalok is kedvet kaptak, ők most épp a Hé haver, hol a kocsim sziporkázását kísérlik meg ötvözni a Magyar Fórum szellemi frissességével. Megszületett a közbeszerzési-teológiai TED Talk műfaja is (igaz, ehhez már külön kommunikációs tanácsadóra volt szükség), az igazán nagy dobás pedig, hogy most már 

egy komplett jobboldali médiabirodalom dolgozik azon, hogy egy teljes párhuzamos valóság kiépítésével varázsoljanak napi 24 órában Philip K. Dick-novellát nézőik életéből.

És ebben a buzzban robbant a hír, hogy a NER-ből kiátkozott, (mondhatnánk fiatalosan, kézi vezérlésről krézi vezérlésre átállt :XXX) Hír tévé

saját Heti hetes indításával próbálkozik a szabad piacon.

És bár könnyű ezt elfelejteni a Hír tévé mai formáját nézve (nemrég láttam egy reggeli műsort, amiben két vendég volt, Szigetvári Viktor és a Migration Aid szóvivője, soha nem éreztem tévécsatornát még ennyire elárvult kiscicának, akit legszívesebben ölembe vennék, és megnyugtatnék, hogy ne félj, egyszer minden rendbe jön), de ők valaha a magyar szórakoztatóipar olyan klasszikusait hozták össze, mint például az SS-esőkabátos műbotrány, így minden adva volt, hogy egy Sixx-bőrbe varrt, Szekeres Imre-fejű, zsidóhal-gombot varró Szily László izgatottságával üljek le a tévé elé, várva, mit húzott elő Lajos a humorhózentrógeről.

És akkor mit látok? 

photo_camera

Kicsit később:

Csintalan Sándor a HírTv-ben 2015-ben.
photo_camera

Nem mintha a Szabadfogás című műsor (látható szerda esténként) ne lenne tele jó szándékkal. Amióta a migráció törökgábori vacsoratémája tematizálta a közvéleményt, családok, sőt, ami sokkal rosszabb, Facebook-barátságok mennek tönkre azon, hogy ki melyik oldalt támogatja a szír polgárháborúban,

ilyen hangulatban pedig tényleg szép, hogy különféle véleményű emberek közös műsorban szerepelnek. 

És itt valóban együtt nyomja például Konok Péter történész, aki azért lett ellenzéki Facebook-ikon, mert "nagy rakás, birkapörköltszagú bajusz mögé rejtőző szar"-nak nevezte Kövér Lászlót, Usztics Mátyás, aki azért lett Kossuth tér-ikon, mert soha nem mondana ilyesmit Kövér Lászlóra, Bogdán László köcsögmentesítő polgármester, Wahorn András, Jáksó Lászlóként pedig a Heti Válasz-os Dévényi István. Utóbbi híreket olvas fel, aztán megbeszélik.

photo_camera

Amikor elkezdődik a műsor, a főcím alatt dinamikus zene, rajzolt birkózó-figurák, “ütős vendégekről” és “kemény menetekről” szóló szöveg utal arra, hogy itt egy szórakoztató produkcióra lehet számítani. Majd megérkezünk a stúdióba, és akkor

BUMM

pezsgő hangulat és izgatottan tapsoló közönség helyett beüt egy olyan fagyos csend, mintha legalábbis Simicsika Lajost kérdeznék a 2014 előtti közbeszerzésekről.

photo_camera

Bármennyi jószándék lehet a műsorban, pillanatok alatt kiderül, Surján László Instagramján több élet van, mint itt, ahol egyébként nagyon határozott véleményű férfiaknak kellene közösen valami izgalmasat csinálniuk. 

Ennek persze egészen egyszerű oka van: szórakoztatónak lenni elképesztően nehéz feladat (éppen ezért van, hogy a szabad piac, amin most épp a Hír tévé próbálkozik, díjazza, ha valakinek sikerül). 

Ezen belül egyébként még nem is ez a legnehezebb műfaj, mert egyedül viccesnek lenni még ennél is sokkal keményebb dolog - itt elég lenne, ha a szereplők között lenne valamiféle kémia, azon túl, hogy egyikük elalszik, amíg a többiek beszélnek.

photo_camera

És nem lehet nem a Heti hetes (azóta elmúlt) fénykorára gondolni, ami ugyan soha nem volt a humor Parnasszusa, de Gálvölgyi, Bajor és a többiek mégiscsak színpadhoz szokott emberek voltak, akik legalább a saját közönségüket el tudták szórakoztatni. Gálvögyi szelleme egyébként a Szabadfogásban is megjelenik, de leginkább azért, mert a szereplők többször is pontosan olyan hangon vitatkoznak, mint a Barátok közt-paródiában.

Az egyetlen működő pillanat az volt, amikor Csintalan Sándor egy szívszorítóan gyenge poénja után 

Wahorn András váratanul elhúzott egy trombitát, és belefújt. 

Ha más ötlet nincs, legalább ilyen típusú hülyéskedésre biztosan többre lenne szükség, hogy ne csak a szürreális humor kedvelői nézzék meg néha bizarrr kultszórakozásként a műsort.

photo_camera

Mivel Fábry Sándor leigazolása nem várható, és gondolom közönség sem lesz, (illetve ha lesz is, annyi okuk lenne nevetéssel feldobni a hangulatot, mintha Németh Szilárd vagyonbevallásának kitöltését néznék élőben), egy megoldási lehetőség látszik:

Lajos, vegyél nekik egy nevetőgépet!

Ha legalább gépröhögés lenne, az valami ritmust adna, a szereplőknek is megjönne az önbizalma tőle, és talán vért is vinne a műsorba. Mert minőségi színpadi előadásért egyelőre inkább Lázár János csütörtöki kormányinfóit ajánlanánk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.