A Pentagon nem vesz részt többet szíriai felkelők kiképzésében

külföld
2015 október 09., 12:16
comments 110

Az amerikai kormány véget vetett a Pentagon 500 millió dolláros programjának, ami során kiképeztek és eszközökkel láttak el szíriai felkelőket. Ezt jelentették be kormányzati hivatalnokok pénteken. Ez egyben beismerése annak is, hogy nem sikerült olyan harcászati egységet felállítani a térségben, ami képes lett volna felvenni a harcot az Iszlám Állammal. 

Ez is szóba került az amerikai védelmi miniszter, Ashton B. Carter brit kollégájával, Michael Fallonnal tartott közös pénteki sajtótájékoztatóján. Carter itt arról beszélt, hogy több részletet minderről hamarosan majd Barack Obamától lehet hallani. 

A New York Times kiszivárgott információk alapján úgy tudja, hogy a védelmi minisztérium a jövőben nem fog toborzásokat tartani a mérsékelt szíriai erők között, nem lesz több kiképzés Jordániában és Katarban. Helyette egy jóval kisebb kiképzőközpont jöhet létre Törökországban, ahol az ellenzéki csoportok vezetői számára biztosíthatnak majd oktatást, de elsősorban csak stratégiai, operatív kérdésekről. 

A váltásról állítólag Obama múlt héten egyeztetett a nemzetbiztonsági és külügyi szakértőivel, akkor dőlt el ez az új irány. A változásra egy ideje már lehetett számítani, főleg azért, mert nagyon elmaradt a kiképzett és harcokba bevetett katonák száma attól, mint amire az amerikaiak számítottak. Az eredeti tervek szerint a következő három évben 15 ezer katonát kellett volna így kiképezni a térségben. 

A jelenleg is a kiképzőtáborban lévő 150 ember kiképzését még be fogják fejezni, őket többek között arra tanítják majd meg, hogy hogyan segíthetnek légicsapások koordinálásában. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.