Az oltásellenesek rendeltek egy tanulmányt, ami aztán igazolta, hogy az oltás NEM árt

Egészségügy
2015 október 09., 09:10
comments 781

Bár azt, hogy a védőoltásoknak bármi köze lehet az autizmus kialakulásához, csak egy, csalás miatt később visszavont tanulmány igazolta, míg az ellenkezőjét az elmúlt két évtizedben több száz, az autizmus kialakulásáért a kötelező védőoltásokat okoló oltásellenes mozgalom

nem adja fel értelmetlen és nem mellesleg tízezrek életét fenyegető harcát

a járványos betegségek elleni legjobb ismert védekezés, a védőoltások ellen. Olyannyira nem, hogy 2003-2013 között a SafeMinds nevű oltásellenes csoport 250 ezer dollárral támogatott több kutatócsoportot, hogy vizsgálják a védőoltások és az autizmus közti kapcsolatot.

A kutatók 2015. szeptember 24-én publikálták tízéves munkájukat lezáró tanulmányukat, amiben bebizonyították, hogy a védőoltások és az autizmus között

semmilyen összefüggés nincs.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ban megjelent tanulmányban a Washington Nemzeti Főemlős Kutatóközpont 2008-2014 között végzett kutatásaira alapozva állítják, hogy az oltások semmilyen érdemi elváltozást nem okoznak az agyban. A kutatásban 79, 12-18 hónapos rhesusmajmot vizsgáltak. A majmokat előbb négy csoportra bontották:

  • az egyiket a 2000-es években már nem használt, etil-higany tartalmú oltásokkal oltották be;
  • a másikat a mostanában is használt MMR-oltással;
  • két másik kontrolcsoportot pedig sóoldattal.

A négy főcsoportot alcsoportokra osztva az 1990-es években alkalmazott gyorsított oltási rendben, illetve a 2008 óta érvényes, lassabb oltásrendben oltották be.

Miután ezzel végeztek, a majmokat összeeresztették, hogy aztán viselkedéskutatók vizsgálják őket autizmusra utaló viselkedésmintákat kutatva - miközben egy másik kutatócsoport ezzel párhuzamosan tanulási és szociális képességeiket vizsgálva írt egy párhuzamos tanulmányt. Mindkét tanulmány arra jutott, hogy a majmok semmilyen, autizmusra utaló jelet nem mutatnak.

A kutatás végeztével a majmokat elaltatták, és felboncolva is megvizsgálták agyukat, különösen koncentrálva azokra az agyterületekre, amelyek az autizmusban szenvedőknél eltérést mutatnak: az amigdalára, a hippocampusra és a kisagyra. De megintcsak nem találtak érdemi eltérést.

Hogy is mondjam, a megrendelő nem volt elégedett.

Munkatársaik két előzetes tanulmányra mutogatnak, amikben a kutatók részleges vizsgálataik alapján még azt írták, hogy a 90-es években érvényes oltási rend szerint oltott majmok amigdalája 4-6 hónapos koruk között a kontrolcsoportétól eltérő méretű volt az MRI és PET-scan vizsgálatok szerint. A másik tanulmány szerint a higyan-etil tartalmú oltással oltott majmok primitív reflexei lassabban fejlődtek ki - ez pedig idegkárosodásra is utalhat.

A szervezet elnöke, az amúgy ápoló végzettségű Lyn Redwood pedig még azzal is megvádolta a kutatókat, hogy szemezgettek az adatok között.

Pechjére a két hivatkozott előzetes tanulmány vezető szerzője ugyanaz a Laura Hewiston, aki a két végleges tanulmányt is jegyzi kutatótársaival. Ő pedig azt mondja, hogy az előzetes eredmények kiküldésekor már előre figyelmeztette a SafeMindot, hogy "az abban foglalt adatokat előzetesként kell kezelni mindaddig, amíg a teljes mintán be nem fejezik a tanulmányt".

"Ugyanazokat a vizsgálatokat végeztük el sokkal nagyobb mintán is olyan viselkedéskutatókkal, akiknek több évtizedes tapasztalatuk van a főemlősök kölykeivel. Például amúgy az előzetes kutatásban csak két csoport primitív reflexeinek kialakulását vizsgáltuk 0-14 napos koruk között, a végleges tanulmányban már hat csoportnál vizsgálódtunk, 0-21 napos koruk között - ez egy sokkal átfogóbb kísérleti terv" - mondja.

Azt pedig határozottan visszautasította, hogy szemezgettek volna az adatok között. Mint mondta, az adatgyűjtésben résztvevő tudósoknak fogalmuk sem volt arról, hogy mely majmokat oltották be és melyeket nem, az adatokat bizonyítékként kezelték, a statisztikai analízisbe külső szakértőket is bevontak, az egész folyamatot pedig két, független akadémiai intzézet is ellenőrizte. "Mint láthatják, mindent megtettünk az adatok integritásának védelmében" - mondta.

Az oltásellenesek szerinte mozgó célpontra lövöldöznek. "Először az MMR-oltás és az autizmus közti összefüggést feltételezték. Amikor ezt cáfolták, akkor a higany-etil lett a célpont. Most, hogy ezt is cáfoltuk, az oltásrendre kezdtek gyanakodni. Ez is cáfolva lett. Most megint új célpontot keresnek, és újra meg újra tudományos erőforrásokat fognak pazarolni minden új hipotézisük igazolására" - mondta. (Via Newsweek. Címlapkép: VOISIN / PHANIE.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.