Az Uber ellen tüntettek a francia Uber-sofőrök

külföld
2015 október 09., 10:00
comments 32

Egy történet, ami gyakorlatilag csak Franciaországban fordulhat elő. A rengeteg Uber-ellenes taxistüntetés után most Uber-sofőrök egy csoportja tüntetett az online fuvarozó cég párizsi központja előtt. 

A mintegy 50 sofőr amiatt tiltakozott, hogy az Uber csökkentette a díjakat Párizsban: 20 százalékkal az UberX és 25 százalékkal az UberPool szolgáltatások esetében. A tüntetőket végül rohamrendőrök tartoztatták fel. 

Az Uber árcsökkenése válaszlépés volt a francia taxitársaságok reklámkampányára, amivel főleg a fiatalabb párizsiakat célozták. Az Uber azt ígéri, hogy kompenzálni fogja a következő hat hétben a sofőrjeit a kieső bevételeik után, és szerintük a növekvő forgalom miatt még jobban is fognak járni. A cég szerint a New York-i sofőrök egy hasonló árcsökkentés után jelentős profittal tudták tovább dolgozni, de a párizsi kollégákat mindez nem győzte meg igazán. 

Mindig érdemes megemlíteni, hogy az Uber alapítójának, Travis Kalanicknak épp azután jutott eszébe az alkalmazás ötlete, hogy Párizsban képtelen volt taxit fogni. Párizsban a legrosszabb a taxihelyzet egész Európában, 14 ezer taxiengedély van kiadva, de ezt a számot még 1937-ben szabták meg. Azóta hiába nőtt sokszorosára a város lakossága, a taxis lobbi folyamatosan megakadályozta az engedélyek számának növelését. Így alakult ki az a helyzet, hogy 17 év is lehet a várakozási idő, amíg valaki engedélyhez jut, a feketepiacon pedig negyedmillió eurós ár körül keringenek a Párizsban érvényes taxiengedélyek, azaz csak óriási adósságok után lehet belevágni az üzletbe. 

(via Verge, címlapi kép: BERTRAND GUAY / AFP)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.