A horvátok kiszámlázzák a migránsokat szállító különvonatuk költségeit a MÁV-nak

Tbg
2015 október 10., 05:49
comments 282

A horvát vasutak (HZ) kiszámlázza a MÁV-nak azokat a költségeket, amiket a szeptember közepi horvát-magyar határon kialakult vitás szituációban lefoglalt horvát különvonat miatt szenvedett el a horvát vasúttársaság.

A vonatot nagyon rossz állapotban, tele szeméttel küldték vissza Magyaországról, közölték a horvátok: a hetekig veszteglő szerelvényben felhalomozódott a szemét, a fekália és a bűz, ezért 30 ezer eurónyi (9,35 millió Ft) összeget igényelnek a MÁV-tól. 

A különvonat szeptember 18-án lépte át a magyar határt 36 rendőrrel és 1059 migránssal. Ez volt az a balhé, amiben a magyar hatóságok (Bakondi György) azt állították, hogy a magyar rendőrök lefegyverezték a horvátokat, amiről később kiderült, hogy nem igaz. 

Ezután a magyar és a horvát fél rendezte a migránsok szállítása körüli kérdéseket, és különösebb probléma nélkül folyik utaztatásuk Ausztria irányába buszon és vonaton,  mégis a történtek miatt Magyarország büntetőeljárást indított Horvátország ellen.

A vonatot pedig valamiért nem adtuk vissza, amit szóvá is tett budapesti látogatásán a horvát elnök Áder Jánosnál. Másnap visszakerült a három hétig túszul ejtett vonat, de a horvátok szerint szarosan. 

Az eset viszont remek ok arra, hogy mindkét országban felkorbácsolják a nacionalista érzelmeket, jelen ügyre a horvát közlekedési miniszter úgy reagált, Magyarország államfője túlságosan jobboldali beállítottságú, és a saját országában azt csinál amit akar, de Horvátország sorsáról nem dönthet.

"Még 1918-ban leszedtük a magyar szimbólumokat a vasútállomásokról és a vonatokról, és nem fogjuk megengedni, hogy újra felkerüljenek" 

- szögezte le az MTI tudósítása szerint. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.