Hitler visszatért, a németek szeretettel fogadták

külföld
2015 október 10., 17:06
comments 270

Vicces film készült Németországban a mai világban újra felébredő Adolf Hitlerről (Timur Vermes bestsellerje alapján, címe: Nézd ki van itt, azaz Er ist wieder da), aminek alkalmából a Hitlert játszó színész, Oliver Massuci megtapasztalhatta, hogyan viszonyulnak a mai németek egy Hitler-ruhában, Hitler-bajusszal megjelenő, általánosan is Hitlernek kinéző emberhez.

A tapasztalata az, hogy aggasztóan sokan reagáltak pozívan Hitler megjelenésére.

AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
photo_camera Oliver Masucci balra (AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL)

Massuci szerint a német középosztály jobbratolódását jelzi, hogy milyen sokan üdvözölték kedvesen Hitlert – mondta a színész az ARD-nek. Voltak, akik boldogan kezet ráztak vele, vagy odamentek fényképezkedni, mások pedig egészen megnyíltak kérdéseire, és szinte senki nem lett mérges Hitler láttán.

Igaz, már a könyv sikere idején sokan arról beszéltek, hogy évtizedek után először érzik úgy a németek, hogy szabad Hitlerrel viccelni. Voltak olyan kritikusok, akik szerint a könyv – és így most a belőle készült film is – trivializálja a nagy népirtót. Korábban, a Bukás idején pedig az volt az újdonság, hogy egy német film "emberként" mutatja be híres diktátorát.

(ARD Tagesschau)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.