Itt a baj, az MTVA-nak közbeszerzéseket kellene kiírni műsorokra

Média
2015 október 10., 06:59
comments 130

Úgy változtatták meg a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályokat, hogy novembertől az évi 80 milliárd forintból gazdálkodó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak is nyílt versenyhelyzetet teremtő tendereket kell kiírnia, ha külső cégtől akar műsorokat venni - írja a Népszabadság. 

Az európai gyakorlatot átvevő új közbeszerzési törvény egyébként bizonyos területeken felmentést ad a pályáztatás alól. Nemzetbiztonsági szempontok miatt ilyenek lehetnek katonai beszerzések is. És amúgy mentességét kaphat az „audiovizuális vagy rádiós médiaszolgáltató olyan beszerzése, amelynek tárgya audiovizuális vagy rádiós műsorszolgáltatásra szánt műsorszám vétele, fejlesztése, előállítása” is. Vagyis elvileg a köztévének sem kellene pályáztatnia.

Csakhogy. A közszolgálati média felépítése nálunk olyan egyszerű. Az évi nyolcvanmilliárd a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz megy. Ami, mint azt a neve is mutatja, nem médiaszolgáltató, csak tartalmat állít elő, vagy rendel meg. A médiaszolgáltató, amelyik a sok tízmilliárdért előállított tartalmat eljuttatja a nézőkhöz a köztévé- és közrádió csatornákon, az a Duna Médiaszolgáltató Zrt. Nekik nem kellene pályáztatniuk, de a pénz nem itt van, hanem az MTVA-nál. De annyira nem itt van, hogy a Duna költségvetése jövőre mindössze 1,7 milliárd forint. A mammut MTVA-é több tízmilliárd. 

Persze át lehet csoportosítani a pénzt, de a Népszabadság szerint ez két ok miatt sem egyszerű. Egyrészt felborulnának a hatalmi viszonyok, nagy befolyáshoz jut a Dobos Menyhért vezette Duna Médiaszolgáltató a Vaszily Miklós által irányított MTVA kárára. De van még valami. Ha a Duna Médiaszolgáltatón keresztül zajlanak a megrendelések, akkor azokra rálátása lesz az eddig csak statisztáló Közszolgálati Alapítványon keresztül az összes parlamenti pártnak is. 

A MTVA állítólag már jelezte a problémát a Miniszterelnökségnek, ahol nem álltak elő a gyors megoldással. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.