Oroszország hajlandó egyeztetni az USA-val a szíriai bombázások ügyében

Tbg
2015 október 10., 06:28
comments 231

Az oroszok hajlandóak tárgyalni a szíriai beavatkozásról az Egyesült Államokkal, közölte a Pentagon. A beszélgetésre valószínűleg még a hétvégén sor kerül.

Oroszország két hete kezdte meg szír területek bombázást, miután bejelentették, beszállnak a szíriai helyzet megoldásába, az ISIS visszaszorításába.

Az azonban meglepte a nyugati szövetségeseket, hogy az oroszok az ISIS állásai helyett főként az orosz és iráni szövetségesnek számító  Basar el-Aszad elnök ellen felvonuló lázadók állásait bombázták és rakétázták, de orosz gépek megsértették a török légteret, majdnem csattantak amerikai gépekkel. 

Az amerikaiakat az is meglepte, hogy az oroszok képesek ellőni 1600 km-es távolságba a Kaszpi tengerről, bár előfordult, hogy a rakéták Iránra estek.

A héten több nyugati ország tiltakozott amiatt, hogy Putyin nem tartja az ENSZ-gyűlésen vállalt ígéretét, hanem valójában saját szövetségesét hozza helyzetbe. A BBC azt írja, az ISIS-nek valószínűleg emiatt sikerült a napokbanAlepponál újabb állásokat elfoglalnia.

A találkozón felthetően a légtér felosztásáról, a rádiófrekvenciák elosztásáról lesz szó.

Az USA közben bejelentette, felhagy a saját kiképzésű, de helyi fegyveres csoportok felállításával, inkább meglévő szervezetek támogat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.