Török harci gépek bombázták a Kurdisztáni Munkáspárt állásait

külföld
2015 október 11., 14:48
comments 35

Irak északi részén és Délkelet-Törökországban, annak ellenére is, hogy a kurd lázadószervezet, a PKK szombaton egyoldalú tűzszünetet hirdetett.

Török biztonsági források szerint a vasárnapi észak-iraki támadásokban 30-35 PKK-fegyveres halt meg, megsemmisültek a PKK rejtekhelyei és lőállásai Metina és Zap térségében. Emellett 14 lázadó halt mag a délkelet-törökországi Diyarbakir tartományban, Lice körzetben végrehajtott támadásokban.

"A PKK tűzszünete semmit se jelent nekünk. A hadművelet szünet nélkül folytatódni fog" 

- mondta a biztonsági szolgálat egyik magas beosztású illetékese.

A PKK szombaton arra utasította harcosait, hogy állítsák le a harci cselekményeket, hacsak nem intéznek ellenük támadást. A tűzszünet kihirdetésével a PKK eleget tett azoknak a felhívásoknak, hogy kerülje az olyan cselekedeteket, amelyek megakadályozhatják az előre hozott parlamenti választások lebonyolítását november 1-én. 

A tűzszünet kihirdetése várható volt a PKK részéről, de a bejelentés órákkal az után történt, hogy két robbantás történt Ankara belvárosában tartott béketüntetésen. A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) vasárnap közlése szerint 128-an vesztették életüket a terrortámadásban. 

Yalcin Akdogan török miniszterelnök-helyettes már korábban elutasította a PKK tűzszünetét, mondván, a lázadószervezet bejelentése merő taktikázás a választás előtt. Megismételte, hogy kormánya azt követeli a lázadóktól, hogy tegyék le a fegyvert és távozzanak az országból.

A PKK 1984 augusztusában hirdetett fegyveres harcot az ankarai központi hatalom ellen. A konfliktusban azóta több mint 40 ezren haltak meg. A PKK-t Ankara, az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezetként tartja számon.

Több kudarcba fulladt tárgyalási kísérlet után Recep Tayyip Erdogan elnök - akkor még kormányfőként - 2012 őszén újrakezdte a tárgyalásokat a PKK-val, közvetlenül Abdullah Öcalannal, a szervezet 1999 óta bebörtönzött vezetőjével. A következő év márciusában a mozgalom egyoldalú tűzszünetet hirdetett, amelynek a július 20-án Surucban elkövetett, fiatal kurd aktivisták ellen irányuló merénylet után vége szakadt. (MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.